Zekat Kimlere Verilir

Hamidullah

Yönetici

Yönetici
Tem 13, 2014
2,497
T. C.
ZEKAT KİMLERE VERİLİR

Allahu Teala Kuranı Kerimde Tevbe Suresinin 60. ayetinde zekatın kimlere verileceğini tayin etmiştir.
“Sadakalar (zekâtlar) Allah'tan bir farz olarak ancak, yoksullara, düşkünlere, (zekât toplayan) memurlara, gönülleri (İslâm'a) ısındırılacak olanlara, (hürriyetlerini satın almaya çalışan) kölelere, borçlulara, Allah yolunda çalışıp cihad edenlere, yolcuya mahsustur. Allah pek iyi bilendir, hikmet sahibidir.” Tevbe Suresi Ayet 60
1) Fakirler: Ne nisaba ulaşacak kadar malınede onun kıymetine sahip kişilerdir.Bunların asli ihtiyaçlarından sayılan evi,mefruşatı,o yılki borçlarına karşılık parası bulunsa bile yine de fakir sayılırlar.
2) Miskinler ( Yoksullar ): Hiçbir şeyi bulunmayan kişiler,fakirlerdir.Yiyecek ve içeceği çin dilenmeye muhtaç kişilerdir.Durumları itibariyle fakirlerden daha zayıf kimselerdir.
3) Zekat Memurları ( Amiller ): Zekatı toplama işiyle görevli her kişi hizmete karşılık zekat alabilir.Zekat memuru kısaca şu şartları taşımalıdır.Müslüman,ergin,güvenilir,zekatla ilgili dini hükümleri bilmek,zekat işinde istihdama uygun birisi olması gerekir.
4) Müellefe-i Kulûb ( Kalpleri İslama Isındırılmak İstenenler ): Bunlan üç sınıftır.1-Ya kendilerinin ve milletinin müslüman olmalarını temin etmek için zekat verilir.2-Ya müslüman olmuş fakat yine de kuşkulu durumda bulunanlar,3-Ya da şer ve zulümlerinden müslümanları korumak için zekat verilenlerdir.B uhükmün amacı;müslümanları güçlendirmek,müslüman olmayan güçlü kimselerin islama girmesiyle üstünlük kazanmak,müslümanlar üzerinden zulmü kaldırmaktır.
5) Köleler: Ayette geçen köle terimi her nevi köleyi içine alır.İster hürriyetine kavuşmak için efendisiyle borçlanan mükatep köle olsun,isterse satışa çıkartılmış köle olsun.Bunlara zekattan verilecek borç ve bedelleri ödenir ve hürriyetlerine kavuşturulur.
6) Borçlular: Borcundan başka bir mal varlığına sahip olmayan veya kendisinin de başkasında malı bulunuyorsa da alması imkansız hale gelmiş kimselerdir.Borç dinin serbest kıldığı işlerden kaynaklanıyorsa ve ödenmesi kesinlikle gerekiyorsa,borçlu kimseye zekat verilir.
7) Allah Yolunda Olanlar:Harp veya hacc gibi ulvi amaçlarla evinden çıkıpta yolda kalan,parası kaybolan mücahid,gazi ve hacılardır.İşte onlar verdikleri mücadelede maddi desteğe muhtaç iseler,kendilerine zekat verilir.
8) Yolda Kalmışlar:parasızlıklar,imkansızlıklar dolayısıyla yolda kalmışlara zekat verilir.Bunlar kendi yurtlarında zengin olsalar da yurtlarına dönmeyi sağlayacak kadar zekat alabilirler.
 
Similar threads
Thread starter Başlık Forum Cevaplar Tarih
Hamidullah Zekat Kimlere Verilmez Oruç 2
Hamidullah Zekat Vermede Öncelik Sırası Oruç 1
Hamidullah Zekat Verilecek Mallar ve Miktarları Oruç 1
Hamidullah Zekat Oruç 1
Hamidullah Fıtır Sadakası Kimlere Verilir Oruç 1

Similar threads

Üst Alt