Cenaze Namazı

Hamidullah

Yönetici

Yönetici
Tem 13, 2014
2,497
T. C.
CENAZE NAMAZI
Ölüm Halinde Olan Kimseye Yapılacak İşler:
Tavırlarından,davranışlarından hal ve hareketlerinden ölmek üzere olduğu anlaşılan bir hastaya Kelimeyi Tevhid sözü telkin edilir.
Kişi Ölünce Yapılacak İşlemler:
Ölen kimsenin önce göz kapakları yumulur,çenesi enli bir bezle bağlanır.Şişmesini önlemek için karnı üzerine demir parçası gibi ağırca bir şey konur.Ölünün üzerindeki elbizseler çıkartılır,elleri yanına uzatılır.Ölünün bulunduğu odada güzel kokulu birşeyin bulundurulması iyi olur.Ölü yıkanıncaya kadar yanında Kuranı Kerim okumak mekruhtur.Ancak ölünün yattığı odanın dışında başka bir odada Kuranı Kerim okunmasında bir sakınca yoktur.
Ölünün Yıkanması:
Cenaze yüksekçe bir yere konulur. Avret yerleri bir bezle örtülür.Elbiseleri tamamen çıkartılır.Bundan sonra ölüye abdest aldırılır. Abdest aldırırken ağza ve burna su vermez,parmaklarıyla mesheder. Bundan sonra bütün vücudu ılık ve sabunlu su ile yıkanır.Kuru yer bırakmamaya özen gösterilir. Sol tarafa cevrilerek sağ tarafı yıkanır, sağ tarafa çevrilerek sol tarafı yıkanır.Her azayı yıkarken üçten az yıkamamak sünnettir.Cenazeyi yıkayan kimse onu kendine yeslayarak oturtur,cenazenin karnını sıvazlar,içinden bir şey çıkarsa sadece orasını yıkayıp temizler,tekrar abdest aldırmaz ve bütün vücudu yıkamaz.Böylece yıkama işlemi biten ölü bir havlu veya benzeri bir şeyle kurulanır ve kefenlenir.Sonra başına,yüzüne ve sakalına güzel kokular sürülür,secde yerlerine kafur dökülür.
Cenaze Namazının Kılınışı:
Cenaze namazı ölü için bir dua olup tam bir namaz değildir.Cenaze namazı ölünün günahlarının, kusurlarının affedilmesini Cenabı Allahtan istemektir.Cenaze namazı farzı kifayedir.Yani bazı müslümanlar bu namazı kılarlarsa kılmayanlardan sorumluluk düşer.Cenaze namazında cemaat şart değildir.Birtek kadın veya erkekte yeterlidir.Birden fazla cenazenin hepsine bir namaz kılmak caiz ise de,ayrı ayrı kılmak daha iyidir.Cenaze namazının kılınabilmesi için şu şartların bulunması gerekir.
• Ölü Müslüman olmalıdır.Gayrı müslim ile münafıklığı açık kişiler üzerine cenaze namazı kılınmaz.(Tebe 84)
• Ölü temiz yıkanmış,kefenlenmiş olmalıdır.
• Ölü cemaatin önünde olmalıdır.
• Ölünün bedeninin tamamı yahut çoğu ya da başıyla berabervücudunun yarısı bulunmalıdır.
• Cenaze yere veya yüksek bir taş üzerine konulmuş olmalıdır.
• Cenaze namazı ayakta kılınmalıdır.
Kılınışı:
Cenaze namazının rukunları dört tekbir ve bir kıyamdır.Cenazenin erkek,kadın veya çocuk oluşuna göre niyet yapılır ve imama uyulur.İmam yüksek sesle cemaat içinden tekbir alır ve eller bağlanır.Sübhaneke duası “Ve celle senâüke” ile beraber okunur.İmam sesli cemaat içinden elleri kaldırmadan ikinci tekbiri alır ve Allahümme Salli ve Allahümme Barik Duaları okunur.İmam sesli cemaat içinden üçüncü tekbiri alır ve Cenaze namazı duası okunur. Bu duayı bilmeyenler Rabbena,Kunut duaları veya Fatiha suresini okur.İmam sesli cemaat içinden dördüncü tekbiri alır ve önce sağa sonra sola selam verilerek eller yana salınır.
Cenaze namazının başına yetişemeyen kimse hemen başlama tekbirini alıp imama uyar diğer tekbirleri imamla beraber almaya devam eder.İmam selam verdikten sonra geçirdiği tekbirleri birbiri ardınca kaza eder ve bu tekbirler esnasında dua okunmaz.
Cenaze kabre konulunca ve üstü örtülünce Yasin,Mülk,Vakıa,İhlas,Felak,Nas,Fatiha ve Bakara Suresinin başlangıcı okunur ve sevabı ölünün ve geçmiş bütün müminlerin ruhlarına hediye edilir.
 
Similar threads

Similar threads

Üst Alt