Zekatın Sıhhatinin Şartları

Hamidullah

Yönetici

Yönetici
Tem 13, 2014
2,497
T. C.
ZEKATIN SIHHATİNİN ŞARTLARI
Niyet: Verilen zekatın sahih olması için mutlaka zekat niyeti ile verilmesi şarttır.Başka düşüncelerle verilen sadakalar zekat yerine geçmez.Zekat verilirken kalben niyet yapılması yeterlidir,dil ile söylenmesi şart değildir.Hatta söylenmemesi fakiri manevi bir ezikliğe düşüreceğinden daha iyidir.
Zekat Olarak Verilen Malın Değerli Olması: Zekat verilecek malın ne iyi kaliteli nede düşük kaliteli olması tercih edilir.Orta vasıf ve özellikteki maldan zekat verilir.Zekatta amaç,zekata muhtaç kimsenin zaruri ihtiyaçlarına cevap vermektir.Şayet zekat olarak verilen mal fakirin işine yaramıyor,fakat kıymeti işine geliyorsa,ihtiyacı karşılıyorsa o zaman zekatlık malın kıymeti verilir.Öşür,haraç,sadakayı fıtır,keffaret ve nezirlerde de durum böyledir.
Zekat Verilenle İlgili Şart: Zekatı vermekle gerçek kişiler mükellef olduğu gibi,zekatı alacaklar da yine gerçek kişiler,muhtaç insanlar olmalıdır.Cami,köprü,çeşme vb. yerlere zekat verilmez.Nedeni de,İslamiyet önce fertlerin refahını öngörür.Diğer yatırımlar için başka imkanlar bulunabilir
 
Similar threads
Thread starter Başlık Forum Cevaplar Tarih
Hamidullah Zekatın Farziyyetinin Şartları Oruç 1
Hamidullah Orucun Şartları Oruç 1

Similar threads

Üst Alt