Tevellâ Hakkında

Cansu

Bismillahirrahmanirrrahim
Tem 11, 2014
525
Denizli
Tevellâ

Tevellâ, dört şekilde tefsir edilir:

1. Tevellâ; çekildi, gitti, ayrıldı anlamında kullanı­lır; şu âyetlerde olduğu gibi:

Sonra fMûsâ} bir gölgeye tevelli etti {yani, ayrılıp bir gölgeye çekildi}... (Kasas/24)

Bu mektubumla git ve onu onlara bırak. Sonra onlar­dan tevelli et {yani, ayrılıp bir kenara çekil}, ne şekil­de karşılık vereceklerine bak.[146] (Neml/28)

"Sizi üzerine bindirecek binek bulamıyorum" dedi­ğinde... gözleri yaş akıtarak tevelli eden {yani, yanın­dan ayrılıp giden} kimselere de... (Tevbe/92)

2. Tevellâ; yüz çevirdi, reddetti, kabul etmedi anla­mında kullanılır; şu âyetlerde olduğu gibi:

(Ey Nebî)! Allah'ın sana indirdiğinin bazısından seni fitneye düşürmelerinden sakın. Şayet tevelli ederler­se {yani, senin hükmüne rıza göstermekten yüzçevire-cek olurlarsa}... (Mâide/49

RasûTe itaat eden, Allah'a itaat etmiş olur. Kim de tevelli ederse {yani, o ikisine [Allah'a ve O'nun Rasû-lü'ne] itaatten yüz çevirirse}, zaten Biz seni onların üzerine hafız [muhafız] göndermedik. (Nisâ/80)

(Kavmine dedi ki Nûh): "Eğer tevelli ederseniz {yani, îmândan yüz çevirecek olursanız}, zaten ben sizden bir ücret istemedim." (Yûnus/72)

Onlardan tevelli et {yani, onlardan yüz çevir}, artık sen kınanacak değilsin. (Zâriyât/54)

3. [147]

4. Tevellâ, hezimet anlamında kullanılmıştır; şu âyetlerde böyledir:

Ey îmân edenler! Toplu halde küfredenlerle karşılaş­tığınızda onlara tevelli etmeyin {yani, arkanızı dö­nüp hezimete uğramayın I kaçmayın}! Kim böyle bir günde (yani, Bedir Günü'nde}[148] onlara tevelli ederse (yani, hezimete uğrayıp kaçarsa}... (Enfâl/15-16)

Halbuki bundan önce, arkalarını tevelli etm ey eki erine (yani, oi'kaldrını dönüp hezimete uğrayarak kaçmaya­caklarına} dair Allah'a söz vermişlerdi. (Ahzâb/15)

Yeryüzü bütün genişliğine rağmen başınıza dar gel­mişti. Nihayet teveîli ederek {yani, hezimete uğrayıp kaçarak} arkanızı dönmüştünüz.[149] (Tevbe/25)
 
Similar threads
Thread starter Başlık Forum Cevaplar Tarih
Cansu Tatmainn Hakkında T 1

Similar threads

Üst Alt