Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller

Hamidullah

Yönetici

Yönetici
Tem 13, 2014
2,497
T. C.
ORUÇ TUTMAMAYI MÜBAH KILAN HALLER
1) Yolculuk: Ramazanda en az 90 km.lik bir yere gidecek olan bir kimse o günün gecesinde oruca niyet etmeyebilir.Ancak oruca niyetlendikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk o günkü orucunu bozmaya mazaret olmaz,orucuna devam etmesi gerekir.,fakat bozarsa keffaret değil kaza lazım gelir.Eğer güç değilse seferde oruç tutmak daha efdaldir.
2) Hastalık: Bir kimse hayatından endişe eder,akıl ve şuurunu kaybetmesinden,hastalığının artmasından veya uzamasından korkarsa veya mütehassıs bir doktor tarafından söylenirse orucunu tutmayabilir.Oruçlu ise orucunu açabilir.Sonra iyi olunca sadece orucunu kaza etmesi kafidir.
3) Düşmanla Savaş Hali: Ramazanda düşmanla savaş halinde bulunan bir müslüman asker düşman karşısında zayıf düşmemesi için oruç tutmayabilir.Sonra tutamadığı günleri kaza eder.
4) İkrah (Zorlama) Hali: Hayatın veya bir uzvun ciddi bir tehdit altında olması halinde oruçlu,bu zorlamadan dolayı orucunu bozabilir.Ancak orucunu bozmaz da bu yüzden öldürülecek olursa günahkar olmaz.Aksine iman ve İslamdaki metanet ve sadakatını gösterdiğinden dolayı büyük ecir ve sevaba nail olur.Fakat bu zorlama ve cebir yolculuk ve hastalık halinde olursa da orucunu bozmaz ve bu yüzden öldürülürse günahkar olmuş olur.Çünkü zaten orucunu açmaya dinen ruhsat verilmiştir.
5) Şiddetli Açlık ve Susuzluk: Oruçlu bir kimse açlık ve susuzluktan dolayı sağlığına ve aklına yönelmiş ciddi bir zarar (bir tecrübe veya alamet veya müslüman bir doktorun raporu ile) söz konusu olursa kaza etmek üzere orucunu bozabilir.
6) Hamilelik ve Süt Annelik: Ramazanda hamile bulunan veya ister kendisinin ister başkasının çocuğuna süt veren kadın,kendine vela çocuğa bir zarar geleceğinden korkarsa orucunu sonra kaza etmek üzere açabilir.Bu konuda onun anne olmasıyla süt emzirmek için tutulmuş olması arasında bir fark yoktur.
7) Hayız ve Nifas Hali:Bir kadın Ramazanda gündüzün adet görmeye başlar veya çocuk doğurursa orucu bozulmuş olur.Bu haller devam ettikçe oruç tutması caiz değildir.
. 8) Düşkünlük ve İhtiyarlık: Vucudun günden güne takatı ve gücü azalmakta olan,iyice ihtiyarlamış bir kimseye düşkün veya ihtiyar denir.Böyle olan kimsenin oruç tutmaması caizdir.Tutamadığı oruca mukabil bir fidye vermesi gerekir. Bu fidye bir sadakayı fıtır miktarıdır.İsterse bir fakiri sabahlı akşamlı bir ay veya otuz fakiri sabahlı akşamlı bir gün doyurur.Veya bir fakire bir ay veya otuz fakire birer fidye verir.Fidye veremeyecek kadar kendisi yoksul ise Allah Tealadan af ve bağışlamasını talep eder.
 
Similar threads
Thread starter Başlık Forum Cevaplar Tarih
Tuana5 ORUÇ İBADETİ Oruç 0
E 6. Sınıf Oruç İbadeti Sunusu Oruç 1
T Oruç tutmak faydalıdır Oruç 1
T Oruç ve aç durmak Oruç 1
Hamidullah Oruç Oruç 1

Similar threads

Üst Alt