Kurban Kesilecek Hayvanlar ve Özellikleri

Tem 23, 2014
1,098
Maraş
KURBAN EDİLECEK HAYVANLAR VE ÖZELLİKLERİ

Kurban;koyun,keçi,sığır,manda ve deve cinsinden kesilir.Bunların erkeği ve dişisi arasında fark yoktur. Yalnız koyunun erkeğini kurban etmek daha faziletlidir.
Kurban olarak kesilecek devenin en az beş;sığır ve mandanın en az iki yaşında olması gerikir.Koyun ve keçi ya bir yaşını bitirmiş olmalı veya altı aylık olduğu halde bir yaşında imiş gibi gösterişli olmalıdır.
Tavuk,ördek,kaz,horoz,balık gibi hayvanlar kurban olarak kesilemez.Bunları kurban niyeti ile kesmek tahrimen mekruhtur.
Kurban Edilmeye Engel Durumlar: Bir veya iki gözü kör,dişlerinin çoğu dökülmüş,kulakları kesilmiş, boynuzlarından biri veya ikisi kökünden kırılmış,kulağının yada kuyruğunun yarısından fazlası kesillmiş,meme başları kopmuş olan,doğuştan kulak veya kuyruğu bulunmayan,kemiklerinin içinde iliği kalmamış derecede zayıf,sakat ayağı ile yere basıp kesileceği yere gidemeyecek kadar topal,açık bir şekilde hasta olan bir hayvan kurban kesilemez.
Kurban Edilmeye Zarar Vermeyen Durumlar: Kurbanlık hayvanın şaşı,topal,uyuz,deli,boynuzlu veya boynuzsuz,yahut boynuzunun biraz kırık bulunmasında,kulaklarının delinmiş veya enine yırtılmış olmasında, kulaklarının ucunun kesik ve sarkık bir halde bulunmasında,dişlerinin azının dökülmüş olmasında,burulmuş olmasında bir sakınca yoktur.
Buna rağmen,hiçbir kusuru bulunmayan sağlam,besili hayvanları kurban etmek,ibadet ruhuna daha uygun düşer.
Zengin birisinin satın aldığı kurban özürlü çıkarsa yenisini alması gerekir.Fakat fakir birisinin aldığı kurban özürlü çıkarsa kurban olarak kesmekte mahzur yoktur.Satın alınan kurbanın kesilmeden ölmesi halinde de durum böyledir.Zengin yeni bir kurban alır,fakirin alması gerekmez.
 
Similar threads

Similar threads

Üst Alt