Kelime-i Tevhit ve Kelime-i Şahadeti Öğreniyoruz

Hamidullah

Yönetici

Yönetici
Tem 13, 2014
2,497
T. C.
“KELİME-İ TEVHİT” VE “KELİME-İ ŞEHADET”İ ÖĞRENİYORUZ
Tevhit , kelime olarak birlemek anlamına gelir. Allah’a ,onun birliğine ,bütün yüce nitelikleri kendisinde topladığına inanmaktır. Bu inanç en özlü biçimde ‘kelime-i tevhit’te ifade edilmiştir.

Musa Aleyhisselam zamanında, ömrü boyunca ateşe tapan bir ihtiyar vardı. Hz. Musa ona:
- Ey ihtiyar, bir ömür boyunca ateşe tapıyorsun Allah'a ibadet etmeye hiç vakit bulamadın mı? Halbuki seni yaratan odur.
- Ya Musa, senin de söylediğin gibi, ben ömrüm müddetince ateşe taptım. Bu kadar günah ve isyandan sonra Allah benim kulluğumu kabul eder mi?
- Tabii ki kabul eder. O merhametlilerin en merhametlisidir.
- Öyleyse bana imanı anlat, ben ona iman edip ibadet edeceğim.
Hz. Musa Aleyhisselam ona iman telkin etti. O da iman etti. Ağzından,
"La ilahe illallah Musa Rasulüllah" sözü çıkınca kendisini bir sevinç ve rahatlık kapladı. Onun tesiriyle feryad ederek kendinden geçti. Musa Aleyhisselam ayıltmak istediyse de, ayılmadı ve olduğu yerde ruhunu teslim etti. Hz. Musa Aleyhisselam onu kefenledi ve gereken işlemi yaptıktan sonra defnetti. Hz. Allah'a, bu ihtiyara ne muamele yaptığını sordu. Hz. Cebrail:
- Ya Musa, Allah'ın selamı var. Buyuruyor ki; "Bir kimse kelime-i tevhidi ihlas ve samimi niyetle bir defa söylerse, biz onu rahmet denizimize daldırırız."

Kelime-i tevhit. ‘La ilahe illallah Muhammedün Rasulullah’ cümlesidir.
Anlamı ; ‘ Allah’tan başka ilah yoktur. Hz Muhammed(s.a.v) Allah’ın peygamberidir.

Kelime-i tevhit , İslam dininin özüdür. Tevhit , hiçbir şeyi Allah’a denk görmemektir. Onun eşi ve benzeri olmadığını kabul etmektir. Her şeyi bilen ,her şeyi gören ,her şeyi duyan ve her şeye güç yetiren yalnızca Allah’tır.
Peygamberler , insanları tevhide çağırmışlardır. Tevhit inancı ,peygamberlerin getirmiş oldukları dinlerin tamamında değişmeyen ve en önde gelen husustur.
Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “ De ki: O Allah birdir. Her şey ona muhtaçtır. O hiçbir şeye muhtaç değildir. O doğurmamış ve doğmamıştır. Onun hiçbir dengi yoktur.”

İSLAM'IN ANAHTARI
Tanıklık ederim ki
Yoktur başka bir ilah
Bizi yoktan var eden
Elbette yüce Allah
Rahmetiyle donatır
Yazı, kışı, baharı
Bizler O'nu severiz
O da tüm çocukları
Gönlümüzün solmayan
En nadide gülüdür
Ve Muhammed Mustafa
Allah'ın resûlüdür
Onun güzel sözünde
Açar rahmet çiçeği
Sevgisiyle kuşatır
Geçmişi, geleceği
Bestami Yazgan

Kelime-i şehadet ile yüce Allah’ın tek olduğu ve Hz. Muhammed’in onun peygamberi olduğu anlatılmaktadır. İnsanlar bu sözü söyleyerek hem Müslüman hem de birbiriyle kardeş olduklarını herkese ilan ederler.
Kelime-i şehadet, “Eşhedü enla ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhu
ve rasuluh” cümlesini söylemektir.
 
Üst Alt