Haccın Vacipleri

Tem 23, 2014
1,098
Maraş
HACCIN VACİBLERİ

1) Safa ve Merve tepeleri arasında sa’y etmek:Safa ve Merve tepeleri Kabenin hemen yakınlarında olup Hacer validemizin oğlu İsmail için su aramak arzusuyla koşarak gidip geldiği tepelerdir.Sa’ye Safadan başlanır. Safadan Merveye 4,Merveden Safaya 3 olmak üzere toplam 7 defa gidiş geliş yapılır.
Bu tepelerden birinden diğerine gitmeye şavt denir.Sa’ye Safadan başlanması özür yoksa yürüyerek yapılması ve 7 şavt olması vacibtir.
Sa’ye tavaftan hemen sonra başlamak,sa’yi abdestli olarak yapmak,sa’y esnassında iki yeşil direk arasında çalımlı ve süratli yürümek (hervele),sa’y esnasında tekbir,tehlil ve salavat getirmek,Sfa ve Merve tepelernden Beytullaha bakmak sa’yin sünnetlerindendir.
2) Müzdelifede vakfe:Arafattan inilince Müzdelifeye gelinir.Orada bayram sabahı sabah namazı vaktinde namaz kılındıktan sonra güneş doğana kadar beklenilir,dua edilir.Özürsüz terkedenin kurban kesmesi gerekir.
3) Şeytan Taşlama (Remyi Cimar):Müzdelifede vakfeden sonra Minaya gelindiğinde Şeytan taşlama yapmak haccın vacibidir.Bunların taşlanması şöyle olur.Bayrımın 1. günü Cemreyi Akabeye 7 taş atılır.Bayramın 2. günü her üç cemreye 7’şer taş olmak üzere toplam 21 taş atılır.Bayramın 3. günü de aynı şekilde 21 taş atılır.Üçüncü gün güneş batmadan Minadan ayrılamayanlar ertesi günde aynı şekilde 21 taş atarlar.Toplam 70 taş atılır.Cemrelere atılacak taşların taş ve toprak cinsinden olması,taşların küçük olması gerekir.
Şeytan taşlama,insan ömrünün her anında düşman bildiği o meluna ve benzeri lahnetlilere hınçla yüklenme ve intikam alma işi.Orada kişi öz nefsini korumak için Allahın ulu adıyla şeytan ve kör nefsi için atacak ta atacaktır.
4) Halk ve Taksir:Halk usturayla tıraş,taksir saçları kısaltmak anlamındadır.Kadınların tıraşı ise ,yalnız saçlarının uç kısımlarının biraz kısaltılmasıdır.
Tıraş,kısaltma veya kazıtma işi Krban bayramı günlerinde harem veya çevresinde yapılır.Bu işlem haccın vaciblerindendir.Kişi bayramın 1. günü önce Cemreyi akabeyi taşlar,sonra kurban kesmesi gerekiyorsa kurban keser sonrada tıraş olur ihramdan çıkar.Cinsi temas hariç her türlü iş yapabilir.Bundan sonrada hacılar Kabeye giderek ziyaret tavafını yaparlar ve her iş serbest hale gelir.
5) Veda tavafı:Mekke dışından gelenlerin Veda tavafı yapmaları vacibtir.Mekkeden ayrılırken yapılır.
6) Tavafa Hacerul esvedden başlamak
7) Tavafı Kabeyi sola alarak sağdan yapmak
8) Herhangi bir özür yoksa tavafı yürüyerek yapmak
9) Tavafı yaparken abdestli olmak,avret mahallini örtmek
10) Tavafı hatim denilen yerin dışından yapmak
11) Tavfın 7 şavt olması
12) Tavaf bittikten sonra iki rekat namaz kılmak
13) Hacc ve umreyi birleştirenlerin kurban kesmesi
14) Ziyaret tavafının kurban bayramı günlerinde yapılması
15) Arafatta güneş batıncaya kadar beklemek
16) İhramlıya yasak olan şeylerden kaçınmak
Haccın vaciblerinden herhangi biri terkedilirse ,bu durum haccın sıhhatine engel teşkil etmez.Ancak ceza olarak kurban kesmek gerekir.
 
Similar threads
Thread starter Başlık Forum Cevaplar Tarih
Hamidullah Haccın Vacipleri Hac ve Umre 0
Mehmet Haccın Çeşitleri Hac ve Umre 0
Mehmet Haccın Adabı Hac ve Umre 0
Mehmet Haccın Sünnetleri 1 Hac ve Umre 0
Mehmet Haccın Farzları Hac ve Umre 1

Similar threads

Üst Alt