Haccın Çeşitleri

Tem 23, 2014
1,098
Maraş
HACCIN ÇEŞİTLERİ

A-Hüküm Yönünden
1) Farz Olan Hacc:Hacc üzerine farz olan kişinin ömrühde bir defa yapmakla mükellef olduğu haccdır.
2) Vacib Olan Hacc:Adanmış veya başlanmışken yarıda bırakılmış nafile bir haccın yerine yapılan haccdır.
3) Nafile Olan Hacc:Ergenlik çağına ulaşmamış çocuk gibi henüz farz haccla mükellef olmayan kişinin yaptığı hacc ve farz olan haccı yerine getiren kişinin Allah rızası için ikinci ,üçünçü ..... defa yapacağı haccdır.
B-Yapılış Yönünden
1) Haccı İfrad:İhrama girerken sadece hacc için niyet etmektir.Bu haccda kurban kesmek vacib değildir.
2) Haccı Temettu:Hacı adayı,hacc mevsiminden önce umre için ihrama girer,umresini yapar ve ihramdan çıkar.Aynı mevsimde henüz yurduna dönmeden hacc için ihrama girerek yapılan haccdır.Temettu haccında kurban kesmek vacibtir.
3) Haccı Kıran:Bir ihram ve bir niyetle umre ile arası birleştirilen haccdır.Yani ihrama girilir,umre yapılır, ihramdan çıkmadan hacca devam edilir.Kıran haccında kurban kesmek vacibtir.
Haccda Kurban Kesmek:
Bilindiği üzere hacc,Zilhicce ayında Kurban günlerinde yapılmaktadır.İşte bu günlerden “Eyyami Nahr” (kurban günleri) denilenleri de Zilhiccenin 10-11-12. günleridir.O günlerde kesilen kurbana da Hedy adı verilir.Kurban bayramında müslümanların kestiği kurbana da uhdiyye denir.Dini hükmü itibariyle hedyin çeşitleride şöyledir.
1) Tatavvu Olan Hedy: Yalnız hacc ve yalnız umre yapanların Allah rızası için kestikleri nafile kurbanlardır.
2) Vacib Olan Hedy:Haccı kıran ve haccı temetuya niyetlenenlerin,yani hacc ile umreyi birlikte yapanların kesmeleri gereken vacib olan kurbandır.
3) Ceza Mahiyetinde Vacib Olan Hedy:Hacc ibadetini ifa sırasında işlenilen cinayetlerden bazıları kurban kesme cezasını gerektirir.Bu kurbanı kesmek vacibtir ve kesen yiyemez.
Tatavvu ve vacib hedyin kesileceği zaman,bayramın1.2.3. günleri gündüzüdür.Kesme yeride Mina ve civarıdır.Bu iki tür kurbandan sahibi yiyebilir.Kesilen kurbana hedy denmesinin sebebide Beytullaha hediye edilmesidir.
 
Similar threads
Thread starter Başlık Forum Cevaplar Tarih
Mehmet Haccın Adabı Hac ve Umre 0
Mehmet Haccın Sünnetleri 1 Hac ve Umre 0
Mehmet Haccın Vacipleri Hac ve Umre 0
Mehmet Haccın Farzları Hac ve Umre 1
Hamidullah Haccın Edebleri Hac ve Umre 0

Similar threads

Üst Alt