Anasayfa / 5. Sınıf / 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite Testleri 9

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite Testleri 9

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite Testleri 9

• Sabretmeyi öğretir.

Şefkat ve merhamet duygularını geliştirir.

Müslümanlar arasındaki yardımlaşma ve dayanışma duygusunu güçlendirir.

Müslümana nefsini dizginlemesini öğretir.

Kişiye katkılarından bazıları verilen ibadet aşağıdakilerden hangisidir?

A) Zekât  B) Oruç

C) Namaz  D) Kurban

Aşağıda verilen bilgilerin hangisinde yanlışlık yapılmıştır?

A) Ramazan ayı dışında da teravih namazı kılınabilir.

B) Zekât, genellikle Ramazan ayında verilir.

C) Ramazan ayı dışında da Allah rızası için oruç tutulabilir.

D) Ramazan ayı dışında da oruç tutanlara iftar yemeği verilebilir.

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

A) Oruç ibadeti Müslümanların çoğunlukta olduğu bir ülkede yerine getirilebilir.

B) Çevremizde Ramazan orucu tutan kimse yoksa biz de tutmamalıyız.

C) Teravih namazı kılabileceğimiz bir cami yoksa evimizde kılamayız.

D) Şartlar ne olursa olsun elimizden geldiğince orucumuzu tutmaya özen göstermeliyiz.

İmsak kavramı ile ilgili verilen bilgilerden hangisinde yanlışlık yapılmıştır?

A) İmsak vaktiyle birlikte o günün orucu başlamış olur.

B) İmsak vaktinde uykuda olanlar o günün orucuna niyet edemezler.

C) İmsakla, yatsı namazının vakti çıkmış olur.

D) İmsakla, sabah namazının vakti girmiş olur.

Aşağıdakilerden hangisi “Oruç, insana zamanı kullanma bilincini nasıl kazandırır?” sorusuna verilebilecek doğru cevaplardan biri olamaz?

A) Sahura kalkılacak vakte dikkat edilmesiyle

B) Oruca başlamak için imsak vaktine dikkat edilmesiyle

C) Orucu açmak için günün iftara göre planlanmasıyla

D) Uzun ve sıcak günlerde oruç tutulmasıyla

Oruç ibadetinin yerine getirildiği Ramazan ayıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Ramazan ayı hicri aylardandır.

B) İslam’ın gelişinden sonra bu adı almıştır.

C) On bir ayın sultanıdır.

D) Şaban ayından sonra Şevval ayından önce gelir.

Aşağıdakilerden hangisi ramazan ayının toplumsal faydalarından biri değildir?

A) Düşünce ve davranış birlikteliği gelişir.

B) Birlikte hareket etme anlayışını güçlendirir.

C) İnsanların, Allah’a daha çok şükretmesini sağlar.

D) Yardımlaşma ve dayanışma duygusunu güçlendirir.

Aşağıdaki ifadelerden hangisi orucun faydalarından biri değildir?

A) Oruç, insanın fazla kilolarından kurtulmasına yardımcı olur.

B) Oruç insana açların ve fakirlerin durumunu anlama fırsatı verir.

C) Oruç, insana belirli bir vakte kadar yemeden içmeden sabrederek beklemeyi öğretir.

D) Oruç, insanı kötü alışkanlık ve çirkin davranışlardan uzaklaştırır.

Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

Dini (hesap gününü) yalanlayanı gördün mü?

İşte o yetimi itip kakar.

Yoksulu doyurmaya teşvik etmez.

4-5. Namazlarında gaflet içinde olanların vay hâline!

Onlar gösteriş yaparlar.

Ufacık bir yardıma dahi engel olurlar.

Meali verilen Maun Suresi’nde aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A) Ahirete inanmayan insanların var olduğuna

B) Toplumun bazı kesimlerine karşı görevlerimiz olduğuna

C) İbadetlerin amacına uygun yerine getirilmesi gerektiğine

D) Bütün namazların cemaatle kılınması gerektiğine

Aşağıdakilerden hangisi dini bayramlarda yapılan faaliyetlerden biri değildir?

A) Bayram sabahı erkenden temiz ve güzel elbiseler giyilir.

B) Cemaatle bayram namazı kılınır.

C) Bayram tatilinde mevsim uygunsa denize gidilir.

D) Komşu, akraba, eş ve dostlarla bayramlaşılır.

Dini bayramlarla ilgili aşağıdaki değerlendirmelerden hangisi yanlıştır?

A) Ramazan Bayramı’nı sadece oruç tutabilenler kutlamalıdır.

B) Ramazan ayı sonunda zorlukları başarmanın ve

Allah’ın buyruğunu yerine getirmiş olmanın sevinci yaşanır.

C) Bayramların toplum hayatında eşsiz bir yeri vardır.

D) Bayramlar, bütün Müslümanların ortaklaşa sevindiği mutlu günlerdir.

BAYRAM SEVİNCİ

Tuttuk orucumuzu,

Ödedik borcumuzu,

Açtık avucumuzu,

Şükrederiz Allah’a.

Dargınlarla barıştık,

Mutluluğu paylaştık,

Bayramlara eriştik,

Şükrederiz Allah’a

Bu şiirden aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Oruç ibadetinin bir mükellefiyet olduğuna

B) Sağlıkla oruç tutabilmenin hamd etmeyi gerektirdiğine

C) Orucun hangi ayda tutulduğuna

D) Bayramın toplumsal barışa katkısına

Test Cevap 1. B 2. A 3. D 4. B 5. D 6. B 7. C 8. A 9. D 10. C 11. A 12. C

Testi word olarak indirmek için BURAYA TIKLAYIN

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir