Tilavet Secdesi

Hamidullah

Yönetici

Yönetici
Tem 13, 2014
2,497
T. C.
TİLAVET SECDESİ
• Kuranı Kerimin 14 yerinde secde ayeti vardır.Bunlardan birini okuyan veya işiten her mükellef müslümana secde etmesi vacip olur.
• Ondört surede bulunan secde ayetleri ya doğrudan doğruya secde etmeyi emretmekte,yahut kafirlerin secdeden yüz çevirdiklerini ifade etmekte veya geçen peygamberlerin secde emrine uyduklarını anlatmakta olduğundan bunları okuyunca veya işitince secde etmek vacib olmuştur.
• Secde Ayetlerinin bulunduğu yerler:
• Araf Suresi 206 – Rad Suresi 15 – Nahl Suresi 49 – İsra Suresi 107 – Meryem Suresi 58 – Hacc Suresi 18 – Furkan Suresi 60 – Nemle Suresi 25 – Secde Suresi 15 – Sad Suresi 24 – Fussilet Suresi 38 – Necm Suresi 62 – İnşikak Suresi 21 – Alak Suresi 19
• Tilavet secdesi eller kaldırılmaksızın “Allâhu Ekber” diyerek tekbir alınır ve secdeye gidilir.Secde de eç kere “Sübhâne rabbiyel a’lâ” denir.Sonra “Allâhu Ekber” diyerek kalkılır ve “gufrâneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr” ayeti okunur.
• Tilavet secdesini yapacak kimsenin hadesten ve necasetten temiz,avret yerlerinin kapalı ve kıbleye yönelmiş olması şarttır.Secde ayetini okuduğu veya duyduğu halde secde yapmayan kimse bir vacibeyi terk ettiğinden dolayı günaha girmiş olur.
• Hayız ve lohusa durumda olan bir kadının işiteceği bir secde ayetinden dolayı,kendisine tilavet secdesi vacip olmaz.Çünkü bunlan zaten namaz ile mükellef değildirler.
• Bir secde ayetinin tercemesini okuyan kimse,ihtiyaten tilavet secdesi yapmalıdır.
• Okunan Kuranı Kerimi dinleyen cemaat varsa,bir iki ayet öncesinden secde ayetinin okunacağı haber verilir. Secde ayeti okununca da okuyanın öne geçirilmesi suretiyle secdenin cemaat halinde eda edilmesi müstehaptır. Birlikte veya münferiden yapılan tilavet secdesi esnasında,kadınların muhazatı,erkeklerin tilavet secdesine zarar vermez.
• Tilavet secdesinin edası fevri değildir.Yani,seced ayeti okunur okunmaz hemen secde edilmesi şart değildir;daha sonra da eda edilebilir.Fakat bir zaruret bulunmadıkça sonraya bırakılması tenzihen mekruhtur.Namaz içinde okunan bir secde ayetinden dolayı hemen namaz içinde secde edilmesi vaciptir.Çünkü bu namazdan bir cüz olmuştur,namaz haricinde kaza edilemez.
• Namaz kılarken secde ayeti okunduğunda eğer secde ayetinden sonra üç ayetten fazla okumayacaksa dilerse hemen secdeye varır veya normal ruku ve sücud yapılarak tilavet secdesi yerine getirilmiş olur.Fakat üç ayetten fazla okunacaksa kıyamdan hemen secdeye varılarak tilavet secdesi yapılır,tekrar kıyama kalkılarak ayet okumaya devam edilir.) (İmamın Cuma ,Bayram namazları ile kıraatı gizli olunan namazlarda secde ayetini okuması mekruhtur.Ancak secde ayeti tkıraatın sonuna tesadüf ederse kerahat yoktur.Çünkü bu durumda namazın rüku ve secdeleriyle bu da eda edilmiş olur
 
Similar threads
Thread starter Başlık Forum Cevaplar Tarih
Hamidullah Sehiv Secdesi Namaz 0
Hamidullah Şükür Secdesi Namaz 0

Similar threads

Üst Alt