Serî' Hakkında

Cansu

Bismillahirrahmanirrrahim
Tem 11, 2014
525
Denizli
Serî'

Serî', iki şekilde tefsir edilir:

1. Serî'u'l-hisâb ibaresi; hesabı serî [pek çabuk] olan manasında, sanki hesâb vakti gelmiş gibi kullanı­lır; şu âyetlerde olduğu gibi:

Üzerine Allah'ın ismini zikredin ve Allah'a ittiqa edin. Şüphesiz ki Allah serfu'l-hisâb'tır {yani, hesabı pek çabuk görendir}. (Mâide/4)

Âyet, sanki hesâb gelmiş de onunla kendilerini korkutuyor gibidir.

İşte onların kazandıklarından bir nasibleri vardır. Allah serîu'l-hisâb'tır {yani, hesabı pek çabuk gören­dir}. (Bakara/202)

"Sanki hesâb vakti gelmiş gibi (dikkat etsinler)" demektir.

Onun yanında Allah'ı bulur. O da onun hesabını gö­rür. Allah serî'u'l-hisâb'tır (yani, hesabı pek çabuk görendir}. (Nûr/39)

"Sanki hesâb vakti gelmiş gibi (dikkat etsinler)" demektir.

Benzeri buyruklar çoktur.

2. Serî'u'l-hisâb ibaresi, halkedilmişleri I yaratılmışları hesaba çekeceği vakit hesâblarını çabucak biti­ren anlamındadır; şu âyette olduğu gibi:

O gün herkese kazandığının karşılığı verilir. O gün zulm yoktur. Şüphesiz Al] ah serî'u'l-hisâbtır (yani, hesaba çekmeye başladığında hesâbları çabucak biti­recek olandır}. (Mü'min/17)

Mukâtil b. Süleyman dedi ki: İbn Abbas'tan şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Allah yaratılmışların he-sâbını, dünya günlerinden yarını gün kadarlık bir sürede bitirecektir. Allah'ın, O gün cennet ashabı­nın kalacağı yer hayırlı ve dinleneceği yer çok gü­zeldir (Furkân/24) sözü bunu anlatmaktadır."

Cennet ashabı cennette, cehennem ashabı da sur­lar içerisinde amelde bulunurlar.[192] Ve O, esra'u'l-hâsibîn'dir [hesâb görenlerin en süratlisidir]. (En'âm/62) buyruğu da böyledir.
 
Similar threads
Thread starter Başlık Forum Cevaplar Tarih
Cansu Sayha Hakkında S - Ş 1
Cansu Şiya’an Hakkında S - Ş 0
Cansu Sırr Hakkında S - Ş 0
Cansu Seva’ Hakkında S - Ş 1

Similar threads

Üst Alt