Mesbuk (İmama Sonradan Uyan Kişi)

Hamidullah

Yönetici

Yönetici
Tem 13, 2014
2,497
T. C.
MESBÛK ( İMAMA SONRADAN UYAN KİMSE )
• İmama uyan ilk rekatta imama yetişmişse imamla beraber selam verir.Birinci rekatın rükuunda bile yetişen imama yetişmiş sayılır.Namaza başlandığını gören kimse hemen tekbir alıp imama uyar.Bir defa Sübhânellâh diyecek kadar bir süre rükuda imama yetişmişse o rekata yetişmiş olur.Rükuya yetişmemiş olan kimse o rekata yetişmemiştir.Ama yinede imama uyar.Son oturuşta Tahıyyatı okur (Salavatı da okuyabilir) bekler,imam sağa selam verince selam vermez,ikinci selamla beraber kalkar ve yetişemediği rekatı tamamlar sonra oturup selam verir.
• İmama ikinci rekatta yetişen kimse son oturuşta tahıyyatı okur,bekler.İmam sağa selam verince selam vermez,ikinci selamıyla beraber Allâhu Ekber diyerek ayağa kalkar.Sübhâneke,Euzü Besmele,Fatiha,Zammı Sure okur,rüku ve secdeleri yapar ve oturur.Oturuştaki duaları okuyarak selam verir.
• İmama üçüncü rekatta yetişen kimse imamın sola selamı ile beraber Allâhu Ekber diyerek ayağa kalkar. Sübhâneke,Euzü Besmele,Fatiha,Zammı Sure okur,rüku ve secdeleri yapar ve ayağa kalkar.Besmele,Fatiha, Zammı Sure okur,rüku ve secdeleri yaparak oturur.Tahıyyatı ve duaları okuyarak selam verir.
• Dördüncü rekatta imama yetişen kimse imamın sola selamıyla beraber ayağa kalkar. Sübhâneke,Euzü Besmele,Fatiha,Zammı Sure okur,rüku ve secdeleri yapar ve oturur.Tahıyyatı okur ve ayağa kalkar. Besmele, Fatiha,Zammı Sure okur,rüku ve secdeleri yapar ve ayağa kalkar.Besmele,Fatiha okur,rüku ve secdeleri yaparak oturur.Tahıyyatı ve duaları okuyarak selam verir.Burada dikkat edilecek husus kendi başına namaz kılarken,önce Fatiha ve sure okunan birinci ve ikinci rekatı kılmaktır.İmama dördüncü rekatta yetiştiğinden,yalnız Fatiha okunan son rekata yetişmiştir.Geriye Fatiha ve sure okunan iki rekatla yalnız Fatiha okunan üçüncü rekat kalmıştır.Onun için imam selam verdikten sonra kalkıp bir rekat kılar ve oturur.Çünkü iki rekat kılınca oturmak lazımdır.
• Üç rekatlı olan akşam ve vitir namazlarının üçüncü rekatında imama yetişen kimse imamın sola selam vermesiyle beraber ayağa kalkar. Sübhâneke,Euzü Besmele,Fatiha,Zammı Sure okur,rüku ve secdeleri yapar ve oturur.Tahıyyatı okur ve ayağa kalkar. Besmele, Fatiha,Zammı Sure okur,rüku ve secdeleri yapar ve oturur. Tahıyyat,Salli-Barik,Rabbena dualarını okur ve selam verir.
• Bayram namazının birinci rekatın rükuunda imama uyan kimse,bu rükuda yetişeceğini zannederse hem iftitah tekbirini hem de bayram tekbirlerini ayakta alarak rükuya varır,rükuya yetişemeyeceğinden korkarsa iftitah tekbirini alarak rükuya varır,bayram tekbirlerini rükuda alır,bu tekbirleri alırken ellerini kaldırmaz.İmam ayağa kalkarken tekbirleri bitirmemiş bile olsa imama uyarak birlikte ayağa kalkar.
• Bayram namazının ikinci rekatına yetişen kimse,birinci rekatı kaza etmeye kalkınca önce Sübhaneke Besmele ile Fatiha ve zammı sureyi gizlice okur,yine gizlice tekbirleri alır ve namazı tamamlar
 
Similar threads
Thread starter Başlık Forum Cevaplar Tarih
Hamidullah Cemaatin İmama Uymayacağı Yerler Namaz 0
Hamidullah Cemaatin İmama Uyacağı Yerler Namaz 0

Similar threads

Üst Alt