Menkibe Gıybet Karşılığı Hediye

Cansu

Bismillahirrahmanirrrahim
Tem 11, 2014
525
Denizli
Menkibe: Gıybet Karşılığı Hediye
Hz. Hüseyin (r.a) bir adamın kendisi hakkında hoşlanmadığı şeyler konuştuğunu öğrendi. Bunun üzerine içi taze hurmalarla dolu bir tepsi hazırlayıp, bizzat kendisi adama getirdi. Adam kapıyı açıp Hz. Hüseyin'i (r.a) elinde hurma tepsisiyle görünce, hayret edip:
"Ey Peygamber torunu! Bu nedir?" diye sordu. Hz. Hüseyin de (r.a):
"Bunu al! Çünkü senin, hakkımda kötü konuşarak iyiliklerini bana hediye ettiğini öğrendim; ben de ona karşılık sana bunları getirdim!" dedi.
Şaka yapmakta kul hakkına girer mi? Şakadan anlıyor muyuz?
Şaka var şaka var!
Kul hakkına giren hususlardan biriside, aşırı derecede şaka yapmak, olur olmaz yerlerde gülmek ve insanlara eziyet verici işler yaparak eğlenmektir.
Birinin kusur ve noksanlarına dokunmak, şahsiyetini kırıcı olan her türlü alayı, uydurmak, taklit etmek, palavra atmak ve dalga geçmek, bunlar ima ile bile olsa bunların hepsi dinen yasaktır. Ayrıca mizahın yasak oluşu, insanın vakarını ve ciddiyetini ayaklar altına alacak şekilde yapılan mizahlardır.

Yalanla eş anlamlı şakalar, bizzat yalan olduğu için de haramdır. İnsan, çoğu kere muhatabı küçük düşürecek şekilde yapılan fiilî ve sözlü şakalar da Hz. Peygamber'in (S.A.V) hadisi ile yasaklanmıştır: "Kardeşinle tartışma ve ona sevmediği şakaları yapma"

Peygamberimiz (s.a.v):“(Mümin) kardeşinle münakaşa ve şaka etme.” buyurmuştur. Hadis-i şerifte şakanın münakaşa ile birlikte zikredilmesi, ikisinin de “öfkeye sevk edecek tarzda tahrik” içermesi ve düşmanlığa yol açması sebebiyledir.

Müslümanların birbirleriyle alay etmek maksadı taşıyan şakalar yapması haramdır. Yüce Allah şöyle buyurur: “Ey müminler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın; belki de onlar, kendilerinden daha hayırlıdır. Kadınlar da kadınları alaya almasınlar; belki alay ettik¬leri kimseler kendilerinden daha hayırlıdır.
Allah'ım! Üzerimizde hakkı olanlarla helalleşmeyi nasip et
Allah'ım! bizi ve üzerimizde hakkı olan herkesi affet. Bilerek bilmeyerek onurunu incittiğimiz, hakkını yediğimiz kullarından helallik almaya, mallarını vermeye, kırılan gönüllerini hoşnut ve tamir etmeye bizi muvaffak eyle.
 
Üst Alt