Kurbanın Kesilmesi

Tem 23, 2014
1,098
Maraş
KURBANIN KESİLMESİ

Usulüne uygun bir kurban kesiminin gerçekleşmesi için şu hususlara dikkat etmek gerekir.
• Kesim aletlerinin çok keskin olmasına dikkat edilmelidir.Bu,hayvanın fazla eziyet çekmemesini sağlar.Kesim aleti bıçaktır.Bıçak bulunazsa;yerine kesmeye elverişli başka bir alette kullanılabilir.Hayvanın karşısında bıçak bilemek mekruhtur.
• Kurbanı kesecek kişi bu işten anlayan ehil bir kişi olmalıdır.
• Kurbana kesimden önce yem verilmeli,su içirilmeli,herhangi bir şekilde eziyet edilmemelidir.Uzaktan gelen yorgun hayvanların bir gün bekletilip öyle kesilmesi daha uygun olur.Çünkü yorgun hayvanların eti katı olur.Kaslarında biriken toksinler zehirlenmelere bile yol açabilir.
• Kesim yerine getirilen hayvan sığır ve davar cinsinden ise yere yatırılır.Kıbleye çevrilir.Sağ arka ayağı serbest bırakılarak üç ayağı bağlanır.Deve ön ayakları bağlı diz çöktürülmüş vaziyette gerdanından boğazlanır.
• Kurbanı,elinden geliyorsa sahibi keser.Gelmiyorsa kendisine vekaleten bir başkası kesebilir.
• Tesmiye;hayvan kesilirken “Bismillah” veya “Bismillahi Allahu Ekber” diyerek Allahın adını anmaktır.Besmele kasten terkedilirse hayvanın eti yenmez,haram olur.Unutarak veya telaşlanarak terkedilmesinde sakınca yoktur.Yalnız kurban sahibinin Besmele çekmesi yeterli olmaz.Kesenin de Besmele çekmesi şarttır.
• Kesme işi boynun alt tarfından,boğazın çeneye yakınyerinden yapılır.Kesme,yemek ve nefes borusu ve bunun iki yanındaki şah damarının kesilmesi ile tamamlanır.Boğazlandıktan sonra hayvanın ölmesi beklenir.Daha sonrada derisi yüzülür.Tamamen ölmeden başını kesmek alak,derisine bıçak saplamak,yüzmeye çalışmak,kıbleden çevirmek hayvana eziyettir ve mekruhtur.
• Kurban kesildikten sonra iki rekat namaz kılınması uygundur.
 
Ağu 12, 2014
60
rize
Kurbanın Kesilmesi

Kurban bayramı yaklaşıyor görüyoruz haberlerde kurbana çok eziyet veriliyor inşallah bu kurban bayramı kurbana eziyet verilmez
 

Similar threads

Üst Alt