Kurban Çeşitleri

Tem 23, 2014
1,098
Maraş
KURBANIN ÇEŞİTLERİ

1) Uhdiyye Kurban: Kurban Bayramı günlerinde kesilmesi gereken vacib olan Kurbandır.
2) Hedy Kurbanı: Allah Tealaya manen yaklaşmak veya hacc esnasında yapılması yasak olan bir şeyi yapmaktan dolayı keffaret olarak kesilen kurbandır.Hedy kurbanı,ya haccı kıran ve haccı temettû’dan dolayı vacib olarak,ya hacca ait yasağı işlemekten dolayı keffaret olarak veya nafile olarak yahut adak olarak kesilir.Hedyin kesim yeri “Harem hudutları dahilidir”.
3) Nezir (Adak ) Kurbanı: Allah rızası için kurban kesmeyi adayan veya “şu işim şöyle olursa bir kurban keseceğim “ diyen bir kimsenin,işi dilediği gibi olursa kurban kesmesi vacib olur.
Kurban nezreden kimsenin müslüman.akıllı,ergin olması gerekir.Kesilmesi adanan kurbanda,kurbanlık hayvanlarda aranan özellik ve şartlar burada da aranır.
Adak kurbanının etini adayan yiyemez.Ayrıca hanımı,usul ve füruuda yiyemez.Yani ana,baba,çocuk,torun, dede,nene... yiyemez.Kurbanın etinin tamamının fakirlere dağıtılması gerekir.Eğer adak kurbanının etini yememesi gerekenler yemişlerse yedikleri etin bedelini fakirlere sadaka olarak dağıtmak zorundadır.
4) Nesike (Akika) Kurbanı: Yeni doğan bir çocuk için,Cenabı Hakka karşı bir şükran ifadesi olarak kesilen kurbana akika kurbanı denir.Akika kurbanı çocuğun doğumundan büluğ çağına kadar kesilebilir.Doğumunun yedinci günü kesmek daha faziletlidir.Akika kurbanını kesen yiyebilir,başkalarınada yedirebilir.Akika kurbanı Hanefi fıkıh kitaplarında mübah olarak geçer.Diğer bazı mezheplerde müstehap ve sünnettir.
5) Nafile Kurban: Sırf Allah rızası için kesilen kurbanlardır
 
Similar threads

Similar threads

Üst Alt