7. Sınıf Din Kültürü 1. Ünite Ders Notu

Hamidullah

Yönetici

Yönetici
Tem 13, 2014
2,497
T. C.
7. Sınıf Din Kültürü 1. Ünite Ders Notu

Varlık : Allah tarafından yaratılmış canlı ve cansız olan her şeye varlık denir. Varlıklar “duyu organlarıyla fark edilebilen” ( somut ) ve “duyu organlarıyla fark edilemeyen ancak var olduğu bilinen” ( soyut) varlıklar olmak üzere ikiye ayrılır: ( kitapta gözle görünebilen ve görünemeyen olarak ikiye ayrılmış ancak hava da gözle görünememesine rağmen diğer duyu organlarımızla hissedildiğinden ben bu şekilde almayı uygun gördüm)
A) SOMUT VARLIKLAR :Duyu organlarımız vasıtasıyla var olduklarını anladığımız varlıklardır : bitkiler, hayvanlar,elektrik ,canlı ve cansız varlıklar vb.
B) SOYUT VARLIKLAR:Melekler ,cinler,ruhlar vb.
Bu ünitemizde “melekler” üzerinde duracağız.
MELEK : Sözlükte elçi, güç, kuvvet , heberci anlamlarına gelir. Dini bir terim olarak ise Allah’ın yarattığı ve duyu organlarımızla fark edemediğimiz varlıklardan bir kısmını ifade eder.

MELEKLERİN ÖZELLİKLERİ NEDİR?
Melekler insan, bitki ve hayvanlardan farklıdır. Meleklerin öne çıkan bazı özellikleri vardır.
Mesela ;
 Melekler gözle görünmezler.
 Melekler yiyip içmezler, evlenmezler.
 Melekler “seçim” yapmazlar.Sadece Allah’ın istediklerini yaparlar.
 Meleklerin kanatları vardır.
 Meleklerin cinsiyetleri yoktur.
 Melekler göz ile görünmezler ancak farklı suretlerde göze görünebilirler. ( ör: bi insan suretinde )
 Meleklerin hepsinin bir görevi vardır. Kimi sadece ibadet ile görevli iken, kiminin de özel bazı görevleri vardır. Örneğin : vahiy getirmek.

MELEKLER VE GÖREVLERİ

Gerek Kur’an-ı Kerimde gerekse dini kitaplarda adını sıkça duyduğumuz melekler vardır.Bu melekler 4 büyük melek olarak isimlendirilir. Diğer Meleklerin de görevlerinden bahsedilmiştir ancak onların görevleri daha farklıdır

4 BÜYÜK MELEK VE GÖREVLERİ :
1) AZRAİL : Allahın izni ve emriyle ölüm vakti gelmiş olana varlıkların ruhunu almakla yükümlüdür.
2) CEBRAİL : Vahiy meleği olarak bilinir. Cebrail ‘in görevi, Allah ‘ın insanlar arasından seçmiş olduğu Peygamberlere vahiy getirmekle yükümlüdür.
SORU :Bildiğiniz gibi son Peygamber Hz.Muhammed dir.Hz. Muhammed’den sonra tekrar Peygamber de gelmeyecektir. O halde Cebrail (asm)’ın en son vahyi Peygamberimize getirdiğini düşünecek olursak, Cebrail ( asm) ‘ın görevi bitti mi ?
3) İSRAFİL : Sur Borusunu üflemekle görevli melektir.Hz.İsrafil (asm) Sur borusunu iki kere üfleyecektir.İlk üfleyişinde kıyamet kopacak, ikincisinde ise her şey tekrar dirilecektir.
4) MİKAİL :Tabiat olaylarıyla ilgilenen melektir.
Bu melekelerin haricinde ismini Peygamberimizden yada Kur’andan öğrendiğimiz bazı melekler vardır.Bunlardan bazıları şunlardır :
Kiramen Katibin : İnsanın sevap ve günahlarını yazan meleklerdir.Birisi sağ omzumuzda diğeri ise sol omzumuzda bulunur
Hafaza (Koruyucu ) Melekler : İnsanı Allah’ın izni ile kötülüklerden koruyan melektir.
Hamele-i Arş : Dünyayı taşıyan meleklerdir.
Münker ve Nekir : Kabirde kişiyi sorgulayan meleklerdir.

MELEKLERE İMANIN KİŞİYE FAYDASI
Şimdi sınıfınızda gizli kamera olduğunu düşünün ? Herkesin seslerini, görüntülerini kaydettiğini ve verilerin asla silinmediğini biliyorsunuz.Böyle bir durumda sıraların üstünde gezebilir misiniz? Yada arkadaşınıza kötü sözler söyleyebilir misiniz?
İşte melekler de her daim bizimledir.Biz ne yaparsak yapalım her şeyi amel defterimize kaydederler. Peki o halde davranışlarımız sürekli kayıt edildiğine ve kayıtlar da asla silinmediğine göre.. Davranışlarımıza dikkat etmeliyiz değil mi?
 
Üst Alt