7. Sınıf Din Kültürü 1. Ünite Ahirete İman Konu Anlatımı

Hamidullah

Yönetici

Yönetici
Tem 13, 2014
2,497
T. C.
AHİRETE İMAN

ÖMÜR :İnsanın yaşam süresi
Ecel :İnsan ömrünün bitmesi ,ölmesi.
3:145 - Allah'ın izni olmadıkça hiçbir kimseye ölmek yoktur. (Ölüm) belirli bir süreye göre yazılmıştır. Kim dünya menfaatini dilerse, kendisine ondan veririz. Kim de ahiret sevabını isterse ona da ondan veririz. Biz şükredenleri mükafatlandıracağız.

Kıyamet : Dünya hayatının sona ermesi. İsrafil isimli melek Sur Borusuna 1.kez üflediğinde dünya üzerindeki her şey adeta yerle bir olacak. Mesela insanlar ,hayvanlar ve bitkiler hepsi ölecekler.Kıyametin ne zaman kopacağını ise sadece Allah bilebilir.
Sana, ne zaman kopacak diye kıyamet vaktini soruyorlar. De ki; onun bilgisi yalnızca Rabbimin katındadır. Onu tam vaktinde koparacak olan O'ndan başkası değildir. Onun ağırlığına göklerde ve yerde dayanacak bir kimse yoktur. O size ansızın gelecektir. Sanki sen onu çok iyi biliyormuşsun gibi sana soruyorlar. De ki, onun bilgisi Allah katındadır. Fakat insanların çoğu bunu bilmezler. (A'RAF/187)
Alem-i Berzah : Kabir hayatı demektir. Kıyamet kopmadan önce ölen insanlar ,kıyametin kopmasını ve yeniden dirilişi burada bekleyecekler.
“Kabir, ya cennet bahçelerinden bir bahçe yahut cehennem çukurlarından bir çukur olacaktır.”(bk. Tirmizî, Kıyamet, 26).

“Ölü kabre konduktan sonra, Münker ve Nekir adında iki melek gelip Peygamber Efendimizi (asv)kastederek ‘Bu adam hakkında ne düşünüyorsunuz?’ diye sorarlar. Mümin kimse daha önce/ dünyada iken dediği gibi der: ‘O Allah’ın kulu ve resulüdür. Ben şahadet ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur ve yine şahadet ederim ki, Muhammed Allah’ın kulu ve resulüdür.’ Melekler; ‘Senin böyle diyeceğini biliyorduk’ derler ve kabrini genişletip aydınlatırlar. Münafık -ve kâfir- kimse ise, bu soruya ‘Bilmiyorum’ diye cevap verir. Melekler ona da ‘Senin böyle diyeceğini biliyorduk’ derler. Yere denilir, o da adamın kaburgalarını iç içe geçirecek şekilde onu sıkar ve kıyamete kadar orada azap çeker.”(Buharî, Cenaiz, 87; Tirmizî, Cenaiz, 70; -hadis meali özet olarak Tirmizi’den alınmıştır).
Haşr : İsrafil (asm) ‘ın Sur Borusuna 2. Kez üflemesi ile, kıyamette yada daha önce ölmüş olanlar dirileceklerdir.
18/47- Dağları yürüteceğimiz ve senin yeryüzünü çırılçıplak göreceğin günü bir hatırla. Biz onları mahşerde toplarız da içlerinden hiçbirini bırakmayız.
Haşr Meydanı : Hz. Adem’den itibaren bütün insanların hesap vermek üzere tekrar dirildikten sonra toplanacakları meydandır.
Süheyl İbn-ü Sa’d anlatıyor : Rasullah (sav) şöyle buyurdu : Kıyamet günü insanlar beyaz, bembeyaz haz unun çöreği gibi bir yerde toplanacaklar. Orada hiç kimsenin bir işareti ( evi, bağı vs.) olmayacak. [Buhari , Rikak 44 ; Müslim , Münafikun 28 , (2790) ]
Ahiret : Akıl sahibi varlıkların dünyada yaptıkları amellerin karşılığını alacakları hayattır. Sonsuza kadar devam edecektir.
“Ahiret hayatını İnkâr edenleri ise, dünyada ve ahirette şiddetli bir azabla azablandıracağım. Onların hiç yardımcıları yoktur." (3/56)
Cennet : Dünyada zerre miktarı kadar da olsa yapılan iyiliklerin karşılığında Allah’ın kullarına vermiş olduğu, içinde hiçbir çirkinlik yada kötülüğün bulunmadığı yerdir.İnsanlar burada sahip olmak istedikleri bütün güzelliklere sahip olacaklardır. Ahirette sevabı günahından daha fazla olan ,Allah’ın rızasını kazanmış kişiler cennete girerler.
“İşte bunların karşılığı Rablerinden bağışlanma ve içinde ebedi kalacakları altından ırmaklar akan cennetlerdir. (Böyle) Yapıp-edenlere ne güzel bir karşılık (ecir var.) (3/136)”
Ebu Sa'îdi'I-Hudrî radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cennette bir karışlık yer (ebedi olduğu için, fani olan) küre-i arz ve üzerinde bulunanlardan -dünya ve içindekilerden- daha hayırlıdır."
Cehennem : Dünyada yapılan kötülüklerin karşılığında Allah’ın ceza olarak ve günahlarımızın temizlenmesi için yarattığı yerdir.
İnkâr edenlere de ki: "Yakında yenilgiye uğratılacaksınız ve toplanıp cehenneme sürüleceksiniz" Ne kötü yataktır o (3/12)
5082 - Ebu Said el-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Veyl, cehennemde bir vadidir. Kâfir orada, kirk yil batar da dibine ulaşamaz."
 
Üst Alt