5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite Testleri 4

ORUÇ İBADETİ – 4

  1. Minareler mahyalarla süslenir,

Sahur vakti, bütün evler şenlenir,

İftar vakti top sesleri dinlenir,

On bir ayın sultanıdır Ramazan

Osman ÇEVİK

Şiirde aşağıdakilerden hangisi anlatılmıştır?

A) Ramazan Bayramı B) Ramazan coşkusu

C) Üç aylar D) Kurban

  1. Kur’an’ın indirilişi aşağıdaki surelerin hangisinde anlatılmaktadır?

A) Fatiha B) Kadir C) Fil           D) Asr

  1. • Sabır duygusunu geliştirir.
  • Nimetlerin değerini öğretir.
  • Fakirlerin durumunu zenginlerin anlamasını sağlar.

Verilen durumlar aşağıdaki ibadetlerin hangisinde daha yoğun olarak yaşanır?

A) Oruç B) Zekât C) Namaz       D) Hac

  1. Ramazan ayı ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Oruç tutmanın farz olduğu aydır.

B) Kur’an’ın indirilmeye başlandığı aydır.

C) Hac ibadetinin yerine getirildiği aydır.

D) Bin aydan daha hayırlı bir geceyi içinde barındırır.

  1. “Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde (oruç) tutsun.” (Bakara suresi, 185. ayet)

Bu ayette aşağıdaki oruç türlerinden hangisinden söz edilmektedir?

A) Kefaret B) Kaza C) Nafile      D) Sünnet

  1. Oruç; ergenlik çağına girmiş, akıllı ve sağlıklı Müslümanlara farzdır. Ancak İslam dini, insanları güçleri oranında sorumlu tutmuştur. İnsanların güçlerini aşan veya sıkıntıya yol açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler getirmiştir.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi oruç ile ilgili kolaylık sağlanan gruplardan biri değildir?

A) Yolcular B) Hamileler

C) Hastalar D) Öğrenciler

  1. “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.” (Bakara suresi, 183. ayet)

Bu ayetten oruç ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Ramazan ayında tutulduğuna

B) İlahi dinlerde var olduğuna

C) Zorunlu bir ibadet olduğuna

D) Allah’a itaatin göstergesi olduğuna

  1. Aşağıdakilerden hangisi Ramazan ayına özgü bir ibadet değildir?

A) Teravih namazı kılmak

B) Fıtır sadakası vermek

C) Kadir gecesini ihya etmek

D) Dua etmek

  1. Sürekli sağlık sorunu olanlar ve yaşlılık gibi nedenlerle oruç tutamayanlar, Ramazan ayı boyunca her gün bir ihtiyaç sahibi kimseyi doyurmak zorundadırlar. Buna —- adı verilir.

Metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) fitre  B) infak

C) fidye  D) sadaka

  1. I. Belirli bir zamanı yoktur.
  2. Cemaatle veya tek başına kılınabilir.

III. Yirmi rekâttan az kılınamaz.

  1. Sünnet olan bir namazdır.

Teravih namazıyla ilgili numaralanmış bilgilerden hangileri doğrudur?

A) I ve II.

B) I ve III.

C) II ve IV.

D) III ve IV.

  1. • Tan yerinin ağarmasıyla birlikte oruç yasaklarının başladığı vakittir.
  • Akşam ezanıyla birlikte orucun açıldığı vakittir.
  • Oruç tutan kimsenin gece bir şeyler yemek için kalktığı vakittir.

Hakkında bilgi verilen kavramlar sırasıyla aşağıdakilerden hangileridir?

A) İftar – İmsak – Sahur

B) İmsak – İftar – Sahur

C) Sahur – İmsak – İftar

D) İmsak – Sahur – İftar

 

  1. Teravih namazının kılınma vakti aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yatsı ve vitir namazları arasında

B) Akşam namazından hemen sonra

C) Vitir namazından sonra

D) Yatsı namazından önce

Test Cevap 1. B 2. B 3. A 4. C 5. B 6. D 7. A 8. D 9. C 10. C 11. B 12. A

Testi word olarak indirmek için BURAYA TIKLAYIN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir