5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite Testleri 1

Oruç İbadeti – 1

Sabır duygusunu geliştirir.

Nimetlerin değerini öğretir.

Bu durumlar aşağıdaki ibadetlerin hangisinde daha yoğun olarak yaşanır?

A) Oruç  B) Zekât

C) Namaz  D) Hac

Ramazan ayı ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Oruç tutmanın farz olduğu aydır.

B) İlk vahyin geldiği aydır.

C) Hac ibadetinin yerine getirildiği aydır.

D) Bin aydan daha hayırlı bir geceyi içinde barındırır.

Günleri, geceleri, haftaları ya da ayları değerli kılan, bu zamanlarda meydana gelen önemli olaylardır.

Ramazan ayında bulunan ve Kur’an’ın indirilmeye başlandığı gecenin adı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Miraç Gecesi B) Kadir Gecesi

C) Beraat Gecesi D) Mevlit Gecesi

Aşağıdaki Ramazan ayı ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Yalnızca Anadolu kültürü, örf ve âdetlerinde özel bir yeri vardır.

B) Birçok gelenek, görenek, örf ve âdet oluşmuştur.

C) Kültür ve edebiyatımız üzerinde izler bırakmıştır.

D) Başlangıcı rahmet, ortası bağışlanma, sonu cehennemden kurtuluş ayıdır.

Oruç; ergenlik çağına girmiş, akıllı ve sağlıklı Müslümanlara farzdır. Ancak İslam dini, insanları güçleri oranında sorumlu tutmuştur. İnsanların güçlerini aşan veya sıkıntıya yol açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler getirmiştir.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi oruç ibadetiyle ilgili kolaylık sağlanan gruplardan biri değildir?

A) Yolcular  B) Hamileler

C) Hastalar  D) Hastabakıcılar

“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.”

(Bakara suresi, 183. ayet)

Bu ayete göre oruç ibadetiyle ilgili aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşılamaz?

A) Ramazan ayında tutulur.

B) İlahi dinlerde ortak bir ibadettir.

C) Zorunlu bir ibadettir.

D) Allah’a itaatin göstergesidir.

Aşağıdakilerden hangisi oruç ibadetinin faydalarından biri değildir?

A) İnsanın kendini terbiye etmesine yardımcı olur.

B) İnsanı kötülüklerden sakındırır.

C) İnsana iç disiplin kazandırır.

D) İnsanın kilo vermesine yardımcı olur.

Oruç ibadeti ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) İslam dininin temel esaslarından biridir.

B) Ergenlik çağına girmiş, akıllı ve sağlıklı Müslümanlara farzdır.

C) İlk defa Hz. Muhammed tarafından farz kılınmıştır.

D) İmsaktan iftara kadar yeme, içme ve bazı bedensel isteklerden uzak durulmasıdır.

“Kim hasta olursa veya yolculuğa çıkarsa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde (oruç) tutsun.” (Bakara suresi, 185. ayet)

Bu ayette aşağıdaki hangi oruç türünden söz edilmektedir?

A) Kefaret  B) Kaza

C) Nafile  D) Sünnet

Aşağıdakilerden hangisi Ramazan ayına özgü bir ibadet değildir?

A) Teravih namazı B) Fıtır sadakası

C) Oruç D) Dua

Sürekli sağlık sorunu ve yaşlılık gibi nedenlerle oruç tutamayan kişi, eğer zengin ise Ramazan ayı boyunca her gün bir ihtiyaç sahibi kimseyi doyurmak zorundadır. Buna – – – – adı verilir.

Parçada boş bırakılan yere aşağıdaki kavramlardan hangisi getirilmelidir?

A) fitre  B) infak

C) fidye  D) sadaka

• Oruca başlama vakti anlamına gelir.

Tan yerinin ağarmasıyla birlikte orucun yasaklarının başladığı vakittir.

Yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının vakti girmiş olur.

Ramazan ayında sabah ezanı bu vakitte okunmaya başlar. Oruç ile ilgili hakkında bilgi verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) İmsak  B) İftar

C) Sahur  D) Fitre

Test Cevap 1. A 2. C 3. B 4. A 5. D 6. A 7. D 8. C 9. B 10. D 11. C 12. A

Testi dosya olarak indirmek için BURAYA TIKLAYIN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir