Dilek ve Dualarımızda Dini İfadeler Ders Notu

Hamidullah

Yönetici

Yönetici
Tem 13, 2014
2,497
T. C.
4.SINIF 1. ÜNİTE
DİLEK VE DUALARIMIZDA DİNİ İFADELER
Her birimizin birçok dileği vardır. Dileklerimizin gerçekleşmesini isteriz. Bunların gerçekleşmesi için Allah’a yakarışımız duamızdır. Dualarımız bazen bir teşekkür, bazen bir coşku, bazen çaresizlik, bazen de içten bir memnuniyeti ifade eder. Dualarımızda Allah’ın bize ve sevdiklerimize yardımcı olmasını isteriz.
Kur’an-ı Kerim’de pek çok dua örneği vardır. Onlardan biri şöyledir.”…Ey Rabb’imiz! Bize dünyada da ahrette de iyilik ver. Bizi cehennem azabından koru !’ diye dua ederler. İşte onlar için ,kazandıklarından büyük bir nasip vardır.(Şüphesiz) Allah’ın hesabı çok süratlidir.”
- Hasta ziyaretinde ‘Allah şifalar versin, deriz’
KÜÇÜK ENES BİR GÜN
Küçük Enes her günkü gibi sokakta arkadaşlarıyla oyunlar oynuyordu. En son oyun kocalamacaydı ve hiç kimse onu yakalayamazdı. Ama daha iyi koşması gerekiyordu. Çünkü Ahmet onu yakalamak üzereydi. Aman Allahım o da ne ayağı takıldı düştü ve sonrasını hatırlamıyordu. Gözünü açtığinda hastenedeydi galiba feci düşmüştü. Annesi seslendi “Enes oğlum iyi misin. “ dedi. Enes şaşkın annesi kızmamıştı. “Oğlum taşların kayaların arasından o kadar hızlı atlama bak kaç dikiş atıldı ayağına çok üzüldüm” diyordu. Meğer can havliyle öyle bi koşmuş ki amcasının bahçesini geçip ilerdeki küçük dereye doğru yol almış ve sonrası malum. Yine de hafif atlattığını söylüyorlardı dereye de düşebilirdi.
Hastane odası baya kalabalıktı herkes onu merak etmişti. Ama Enes bacağının ağrısında çok bir hafta evde yatması gerektiğine üzülüyordu. Enes bu düşüncelere dalmışken kapı çaldı ve içeri girenleri gördüğünde gözlerine inanamadı mahalleden arkadaşları gelmişti ellerinde topladıkları kır çiçekleriyle en sevdiği çikolata… Sevinçten ağrı falan kalmamıştı hepsini unuttu. ‘ geçmiş olsun diyorlardı. Onlarda ok üzülmüştü hele Ahmet kekse o kadar hızlı kocalamasaydım seni diyor. Ama olsun artık ağrı kalmamıştı bu vesileyle arkadaşlarının kendini ne kadar çok sevdiğini anlamıştı ve bir karar vermişti artık oyunlarda mızıkçılık yapmayacaktı. 

Yakını vefat etmiş birine “Allah rahmet eylesin , Allah sabırlar versin, başınız sağolsun” deriz

Ağabeyimin Eskileri Kalmadı Artık

Ayakkabımı doğru giydim baba
Büyüdüm artık
Baksana
"Dost başa bakarmış
Düşman ayağa"
Dedi öğretmenim
Ne demek bu baba
Cennetteki ağabeyime ayıp olur mu?
Koşarken
Oynarken
Maç yaparken
Oh be!
Ne güzelmiş, desem
Yeni bir ayakkabı giymek,
Onun kumbarası saklı kalsa da
Şu bayram gününde el öpmek

-Sınava giren kimseye ,’ Başarılar dilerim.’ veya ‘Allah yardımcın olsun.’ deriz.
SINAV
Uyandığımda evde bir telaş vardı. Anneme sordum ne olduğunu abim sınava gidecekmiş. Kahvaltıda her şey vardı zihin açsın diye nasıl oluyor bilmiyorum ama neyse işe yarıyormuş ya o yeter. Önemli bir sınavmış. Eğer sınavı iyi geçerse öğretmen olacakmış. Düşündüm ne güzel dedim içimden belki bizim okula gelir. Hem arkadaşlarıma gururla söylerim benim abim derim . Onun için bir şeyler yapmak istiyordum ama ne yapacağım konusunu tam olarak bilmiyordum. Babama sordum “Oğlum abin için güzel dualar etmen gerekiyor”dedi . Hımm iyi fikir ama ne diyecekti ki. Etrafındaki sesleri dinledi “ Allah zihin açıklığı versin” “ Allah yardımcın olsun.” “ başarılar dilerim.” Ne güzel şeyler söylüyorlardı. Kalabalığın arasından abime ulaşmaya çalıştım sanırım zor olacaktı ama neyse ki ulaştım. “Abi abi abiiiii” “Allah zihin açıklığı versin hadi çabuk öğretmen ol da gel tamam mı?” abim gülümsedi “olur tamam ama sen bana daha çok dua et tamam mı çünkü çocukların duası kabul olur “ aaa bu çok güzel bir şey artık çok önemli bir görevim vardı en güzel duaları etmem lazımdı…

-Hayırlı her işe başlarken ‘Bismillah ‘ deriz.
Besmele ile ilgili bir kıssayı da Kur'an'dan aktaralım.
Hz. Nuh (a.s) sular ortalığı sele boğduğu bir anda kendisine inanan bir grup inanmış insanla birlikte gemisiyle birlikte yola koyulmuştu. çılgınca azgın suların ve dalgaların üstünde gemi zorlukla hareket ediyordu ve Hz. Nuh bu sıkıntılı anlardan kurtulmak için geminin kalkarken ve selametle ve huzurla demir atması için bismillah kelimesini hem kendisi söylüyor ve hem arkadaşlarına söyleterek geminin güvenle karaya oturması ve başarıya ulaşmaları için besmele söylüyordu. "Bismillahi mecraha ve mursaha" Nûh dedi ki: “- Her duruşunda ve gidişinde Allah’ın ismiyle (besmele getirmek üzere) binin gemiye (veya besmele getirerek gemiye binin. Onun gidişi de, duruşu da Allah’ın kudretiyledir). Gerçekten Rabbim Gafûr’dur, Rahîm’dir. “(Hud suresi, 41. Ayet),

-Çalışan insanları gördüğümüzde ‘Allah kolaylıklar versin deriz.
-Yola çıkan birine ‘Hayırlı yolculuklar,Allah kazadan korusun.’diye dua ederiz.
-Arkadaşımızdan veya evimizden ayrılırken ‘Allah’a ısmarladık , Alah’a emanet olun.’diyerek iyi dileklerimizi bildiririz.
Dilek ve dualarımızda Allah’ın adını anarız. Ondan yardım dileriz. Dua etmek bizi Allah’a yaklaştırır.
Birbirimiz hakkında iyi dilekte bulunursak birbirimizi daha çok severiz. Aramızda dayanışma oluşur. Birlik ve beraberliğimiz artar, mutluluğumuz çoğalır. Üzüntülerimiz ise birbirimize destek olduğumuzda azalır. Böylesi güzel dileklerde bulunan kişiler arasında sevgi, saygı, birlik ve dayanışma gelişir.
 
Üst Alt