Bedel Suretiyle Hac

Tem 23, 2014
1,098
Maraş
BEDEL SURETİYLE HACC

Bedeni ibadetlerde dinin amacı;her kişinin tek tek ibadeti yapmasıyla meydana gelmektedir.Dini amaç;her kişinin kendisinin ibadeti yapmadıkça gerçekleşmeyeceğinden bedeni ibadetlerde başka kişileri vekil veya naib tayin etmek mümkün değildir.
Mali ibadetlerde dinin amacı;toplumun mali dengesini sağlamaktır.Bu dengenin sağlanması için,mali imkanlar ihtiyaç sahiplerine verilmişse dinin amacı gerçekleşmiş sayılır.Bu ibadetlerde,kişinin bir başkasını vekil veya naib tayin etmesi mümkündür.
Hacc gibi hem bedeni hem mali bir ibadet,en ideal bir eda biçimi olan kişinin kendisi tarafından yerine getirilemeyek ise,yani eda imkanı kalmamış ise bir başkası tarafından eda edilebilir.Kendisine bedel olarak başkasının hacca gitmesin isteyen kişiye,isteyen anlamında amir (müvekkil),onun yerine hacca giden kişiye de naib veya vekil denir.Ancak bunun için birtakım şartların bulunması gerekir.
Bedel Haccının Şartları:
1) Haccetmeye mani aczin geçici olmayıp ölene kadar devam edecek olması.Körlük,kötürümlük... gibi
2) Amire hacc farz olmalıdır.
3) Müvekkil vekilinden haccetmesini kendisi istemelidir.Onun yol masraflarını vermelidir.Vekil lehine ücret şart koşulmamalıdır.Çünkü ibadetler ücret karşılığı yapılmaz.
4) İhrama girerken veya hacc fiillerine başlamadan önce vekil,müvekkili için hacca niyetlenmelidir.
5) Vekil amir namına haccetmelidir.Naib amirin bu haccını bozmamalıdır.Bozarsa masrafları geri öder.
6) Hacc ve umre hakkında müvekkil vekilden hangi ibadetin yapılmasını istemişse onu yapmalıdır.Mesela ifrad haccını istemişse onu ifa etmelidir.
7) Vekil hem kendi hem müvekkili namına ihrama giremez.Telbiyede bulunamaz.
8) Amir ve naibi müslüman,akıllı ve baliğ olmalıdır
 
Similar threads
Thread starter Başlık Forum Cevaplar Tarih
Hamidullah Bedel (Vekâlet) Yolu İle Hac Hac ve Umre 0

Similar threads

Üst Alt