4. Sınıf Din Kültürü 1. Ünite Selamlaşma Ders Notları

Hamidullah

Yönetici

Yönetici
Tem 13, 2014
2,497
T. C.
4. Sınıf Din Kültürü 1. Ünite Selamlaşma Ders Notları
SELAMLAŞIYORUZ
Günlük yaşamda birçok insanla karşılaşırız ve birbirimize iyi dileklerimizi selamlaşarak ifade ederiz. İnsanlara karşı hissettiğimiz güzel duygularımızı selamla bildirdiğimiz zaman onları sevindiririz. Onlar da bize karşılık verirler. Böylece aramızdaki dostluk ve sevgi bağları güçlenir.
Peygamber efendimiz bir hadisinde şöyle buyurur. “… Size öyle bir şey söyleyeyim ki onu yaparsanız birbirinizi seveceksiniz: Aranızda selamı yaygınlaştırınız.”
SELAMLAŞMA SERÜVENİ
Eymen çizgi filme öylesine odaklanmış ki babasının kendisine seslendiğini üçüncü defada duyabildi. Babası dışarı çıkalım diyordu aslında iyi fikirdi ama cizgi film bitmemişti daha kahramanı yaratıklardan kurtulmamıştı ki… Neyse babası çok ısrar etti gitmeliydi zaten filmi kaçıncı izleyişi hatırlamıyordu da. Caddeye çıktıklarında karşılarından gelen amca babasına bir şey söyledi babası da cevap verdi. Ama söylenen neydi tam olarak anlamadığını fark etti düşündü daha önce bu sözü defalarca duyduğunu hatırlıyordu. Acaba babası sifreli bir şey mi söylüyordu evet evet kesinlikle öyleydi diğer amcalarda sifreyi biliyorlar ki aynı cevabı veriyorlardı. Aman allahım çok havalı bir şeydi bu hemen arkadaşlarına anlatması gerekiyordu. Önce şifreyi öğrenecekti. Sorsa babası söylermiydi ki olsun yinede denemeye değer…
- Baba amcalara ne söyledin sen aranızda şifreli mi konuşuyorsunuz yoksa? Bana söyle bak ben iyi sır tutarım.
“Babam gülümsedi komik mi ki niye güldü” diye düşündü
- Babası” oğlum söylediklerim şifre değil selamlaşma sözleridir. Hem bak sana da öğreteyim “ Selamün aleyküm”, selam ,esenlik, barış üzerinize olsun demektir. Selam vermek , insanın iyi niyet ve sağlık temennisini karşısındakine göstermesidir. Yani “ben senin sağlıklı ve güven içinde olmanı istiyorum ve diliyorum.” Demektir. Selama , “Allah sana da esenlik versin.” Anlamında kullanılan “aleyküm selam.” Diyerek karşılık veririz. İyi dilek ve temennilerimizi “iyi günler, günaydın,merhaba,iyi akşamlar,hoşça kal,hayırlı işler” gibi selamlaşma ifadeleriyle anlatırız. “ dedi.
- Eymen bu ifadeleri çok sevdi çizgi filmlerdeki sözlerden daha havalıydı ve de anlamlıydı. Hemen arkadaşlarına anlatması gerekiyordu .artık o selam vermeyi öğrenmişti arkadaşlarının da öğrenmesi gerekiyordu.

Selamlaşan kimseler birbirlerine değer verdiklerini gösterir. Selamlaşmak, aynı zamanda insanlar arası iletişimin ve medeni olmanın gereğidir. Bu konuda Hz. Ömer şöyle demiştir. “ Üç şey kardeşlik bağlarını güçlendirir. Bunlar selam vermek,ismiyle onu çağırmak ve imkanlarını onunla paylaşmaktır.”
Peygamberimiz Hz. Muhammed, ‘ siz mümin olmadıkça cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de münin olmazsınız. Yaptığınız takdirde aranızdaki sevgiyi artıracak bir şeyi size söyleyeyim mi ? Aranızda selamı yayın’.buyurmuştur.
Dinimiz insanlarla selamlaşmaya önem vermemizi istemiştir. Kur’an-ı Kerim‘de, ‘Bir selam ile selamlandığınız zaman siz de ondan daha güzeli ile selamlayın yahut aynı ile karşılık verin…’buyrularak selamlaşmanın önemi vurgulanmıştır.
 
Üst Alt