Anasayfa / 5. Sınıf / 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite Testleri 8

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite Testleri 8

Oruç İbadeti-8

Muharrem ayı ile ilgili aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bilgi yanlış bir bilgi vardır?

A) Hicri takvime göre yılın son ayıdır.

B) Muharrem kelimesi sözlükte “haram kılınan, yasaklanan” anlamlarına gelir.

C) Peygamberimiz, Muharrem ayını “Allah’ın ayı” olarak nitelendirmiştir.

D) Peygamberimiz, Ramazan ayının dışında en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir.

Aşağıdakilerden hangisi oruç tutarken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri değildir?

A) Öfke, kin ve nefret gibi duygulardan uzak durulmalıdır.

B) Kötü söz ve davranışlardan uzak durulmalıdır.

C) Hata yapma ihtimaline karşı ticari faaliyetlerden uzak durulmalıdır.

D) İnsanlara karşı güler yüzlü, hoşgörülü ve anlayışlı davranılmalıdır.

Aşağıdakilerden hangisi oruç ibadeti yerine getirilirken özen gösterilmesi gereken durumlardan biri değildir?

A) Kötü söz ve davranışlardan uzak durulmalıdır.

B) Ağız ve diş temizliğine özen gösterilmelidir.

C) Orucu bozan hallerden kaçınılmalıdır.

D) Sosyal ortamlardan uzak durulmalıdır.

Aşağıda verilen durumlardan hangisi orucun bozulmasına sebep olur?

A) Vakti gelmeden iftar etmek

B) Ağza ve buruna su alıp çalkalamak

C) Banyo yapmak

D) Güzel kokular koklamak

Oruç ibadetinin de diğer ibadetlerde olduğu gibi birey ve topluma kazandırdığı pek çok fayda vardır.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi oruç ibadetinin bireysel faydalarından biri değildir?

A) Dinimizin temel kaynağı Kur’an’la olan yakınlığımızı artırır.

B) İnsanlar arasında yardımlaşma ve dayanışmayı artırır.

C) İnsana, sabretmeyi ve zorluklarla mücadele etmeyi öğretir.

D) İnsanı, kötü alışkanlık ve çirkin davranışlardan uzaklaştırır.

Sabır duygusunu geliştirir.

Nimetlerin değerini öğretir.

Fakirlerin durumunu zenginlerin anlamasını sağlar.

Verilen durumlar aşağıdaki ibadetlerin hangisinde daha yoğun olarak yaşanır?

A) Oruç  B) Zekât

C) Namaz  D) Hac

“Oruçlu olduğunu unutarak bir şey yiyip içen bir kişinin durumu ile ilgili” aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?

A) Orucu bozulmuştur, yemeye ve içmeye devam eder.

B) Orucu bozulmuştur ancak yine de iftarı bekler.

C) Yediği miktara bakılır, az ise orucuna devam eder.

D) Orucu bozulmamıştır, oruç tutmaya devam eder.

“Başladığı orucu geçerli bir mazereti nedeniyle bozan bir kişi ile ilgili” aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?

A) Bozulan orucun yerine bir fakiri doyurur.

B) Tekrar bir gün oruç tutar.

C) Bozulan orucun yerine fidye verir.

D) Altmış bir gün oruç tutar.

Hangisi oruç ibadetine zarar veren davranışlardan biri değildir?

A) Hile yapmak

B) Gıybet etmek

C) Sır saklamak

D) Yalan söylemek

“Kim kötü söz ve davranışları bırakmazsa onun yeme içmesini terk etmesine Allah’ın ihtiyacı yoktur.” (Hadis-i şerif)

Verilen hadis-i şerife dayanarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşabiliriz?

A) Kötü söz söylemeden duramayanlar oruç tutmamalıdırlar.

B) Oruç tutan kişi kötülüklerden uzak durmalıdır.

C) Ahlakı güzel olan insanların oruç tutmasına gerek yoktur.

D) Kötü söz orucun sevabını etkilemez.

Ramazan ayında teravih namazının kılınma vakti aşağıdakilerden hangisidir?

A) Akşam namazından hemen sonra

B) Vitir namazından sonra

C) Yatsı ve vitir namazları arasında

D) Yatsı namazından önce

“Bir oruçluya iftar ettiren kimseye, o oruçlunun sevabı kadar sevap verilir. Ancak o oruçlunun sevabından da bir şey eksilmez.” (Hadis-i şerif)

Bu hadisten aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılır?

A) Bir oruçluya iftar ettiren kimse de mutlaka oruçlu olmalıdır.

B) Sadece ramazan ayında oruçlu biri iftara çağırılabilir.

C) Her gün birine iftar ettirerek ramazan ayı oruçsuz geçirilebilir.

D) Oruçlu birine iftar ettirmek büyük bir sevaptır.

Test Cevap 1. A 2. C 3. D 4. A 5. B 6. A 7. D 8. B 9. C 10. B 11. C 12. D

Testi word olarak indirmek için BURAYA TIKLAYIN 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir