Anasayfa / 5. Sınıf / 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite Testleri 7

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite Testleri 7

Oruç İbadeti – 7

İslam dini, insanları güçleri oranında sorumlu tutmuştur.

İnsanların güçlerini aşan veya sıkıntıya yol açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler getirmiştir. Bazı kişiler mazeretleri sebebiyle tutamadıkları oruçlarını tutabilecek duruma geldiklerinde tutamadıkları gün sayısınca tutarak telâfi ederler. Tutulan bu oruca kaza orucu denir.

Aşağıdakilerden hangisi söz edilen bu kolaylıktan yararlanabilecek insan gruplarından biri değildir?

A) Hamile ve bebekli kadınlar

B) Daha rahat bir mevsimde oruç tutmak isteyenler.

C) Yolculuğa çıkanlar

D) Sağlık durumu elverişli olmayanlar

Oruç ibadeti ile ilgili olan fidye kavramı hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Bir insanın bir günlük yiyecek ihtiyacını karşılayacak miktardaki paraya denir.

B) Oruç tutamayanlar fidyeyi, para olarak verebilecekleri gibi doğrudan bir yoksulu yedirip içirmek yoluyla da verebilirler.

C) Oruç tutmaya vakti olmayanlar fidye da verebilir.

D) Ramazan ayının başlangıcında verilebileceği gibi ortasında veya sonunda da verilebilir.

Aşağıdakilerden hangisi oruç ibadetinin faydalarından biri değildir?

A) İnsanın nefsini terbiye etmesine yardımcı olur.

B) İnsanı kötülüklerden sakındırır.

C) İnsana iç disiplin kazandırır.

D) İnsanın fazla kilolarından kurtulmasına yardımcı olur.

Oruç ibadeti ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) İslam dininin temel esaslarından biridir.

B) Ergenlik çağına girmiş, akıllı ve sağlıklı Müslümanlara farzdır.

C) İlk defa Hz. Muhammed aracılığı ile farz kılınmıştır.

D) Tan yerinin ağarmaya başlamasından güneş batıncaya kadar insanın yeme, içme ve bazı bedensel isteklerden uzak durmasıdır.

Günleri, geceleri, haftaları ya da ayları değerli kılan, bu zamanlarda meydana gelen önemli olaylardır.

Ramazan ayında Kur’an’ın indirilmeye başlandığı özel gecenin adı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kadir Gecesi B) Miraç Gecesi

C) Beraat Gecesi D) Mevlit Gecesi

Aylardan en güzeli,

Ramazandır besbelli.

Bu ay Kur’an ayıdır,

Oruç şükrün payıdır.

Gündüz oruç tutanlar,

Nimet kadrini anlar.

Sahur gece ikramı,

İftar sabrın bayramı.

Yoksullar neşelenir,

Gönül evi şenlenir.

Yukarıdaki şiirde Ramazan ayı ile ilgili kavramlardan hangisine değinilmemiştir?

A) İftar B) Fitre C) Sahur       D) Teravih

Aşağıdaki ifadelerden hangisinde Ramazan ayı ile ilgili yanlış bilgi verilmiştir?

A) Ramazan ayının; sadece Anadolu tarihi, kültürü, örf ve âdetlerinde özel bir yeri vardır.

B) Ramazan ayı ile ilgili birçok gelenek, görenek, örf ve âdet oluşmuştur.

C) Ramazan ayına özgü bu gelenek ve görenekler, kültür ve edebiyatımız üzerinde izler bırakmıştır.

D) Ramazan ayı, “başlangıcı rahmet, ortası bağışlanma, sonu da cehennemden kurtuluş olan ay” olarak bilinmektedir.

Oruç tutacak olan kişiler, sahur yemeğini yedikten sonra dişlerini fırçalar ve oruca niyet ederler.

Oruca niyetle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya.” denilerek niyet edilir.

B) Niyetin sözle yapılması şart değildir.

C) Sahura kalkmak veya oruç tutacağını içinden geçirmek de niyet olarak kabul edilir.

D) Sahura kalkamayanlar niyetlenemediklerinden o gün oruç tutamazlar.

1. Oruca başlama vakti anlamına gelir.

Tan yerinin ağarmasıyla birlikte orucun yasaklarının başladığı vakittir.

Yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının vakti girmiş olur.

Ramazan ayında sabah ezanı bu vakitte okunmaya başlar. Hakkında bilgiler verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) İmsak B) İftar C) Sahur       D) İkram

Mukabele kavramı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Birinin Kur’an okuyup diğerlerinin dinlemesine veya takip etmesine mukabele denir.

B) Mukabele, tek başına da topluca da yapılabilir.

C) Mukabele geleneği Hz. Muhammed’e dayanır.

D) Cami ve evlerde mukabeleler okunabilir.

Teravih namazı ile ilgili verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Teravih, iki ya da dört rekâtta bir selam verilerek kılınabilir.

B) Teravih namazı mutlaka yirmi rekât olarak kılınmalıdır.

C) Teravih namazı hem cemaatle hem de tek başına kılınabilir.

D) Teravih namazı, Ramazan ayına özgü sünnet bir namazdır.

Fitre kavramı ile ilgili aşağıdakilerin hangisinde bilgi yanlışı yapılmıştır?

A) Gıda yardımı olarak verilebileceği gibi nakit para olarak da verilebilir.

B) Fakirlere verilmesi gerekir.

C) Ramazan ayı dışında da verilebilir.

D) Evde bulunan kişi sayısına göre verilir.

Test Cevap 1. B 2. C 3. D 4. C 5. A 6. D 7. A 8. D 9. A 10. B 11. B 12. C

Testi word olarak indirmek için BURAYA TIKLAYIN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir