Anasayfa / 5. Sınıf / 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite Testleri 5

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite Testleri 5

ORUÇ İBADETİ – 5

• Peygamberimiz Ramazan’dan sonraki en faziletli orucun bu ayda tutulduğunu söylemiştir.

Kutsal olan, haram kılınan, saygı duyulan anlamlarına gelir.

Hicri takvime göre yılın ilk ayıdır.

Özellikleri hakkında bilgi verilen ay aşağıdakilerden hangisidir?

A) Muharrem B) Recep

C) Şevval D) Zilhicce

Muharrem ayı ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Hz. Peygamber bu ayın dokuz, on ve on birinci günlerinde oruç tutmuştur.

B) Alevi-Bektaşi geleneğinde özel bir yeri vardır.

C) Hz. Hüseyin’in bu ayda şehit edilmiştir.

D) Oruç tutmanın farz olduğu aydır.

Muharrem ayının onuncu günü – – – – diye adlandırılır.

Verilen cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) arife B) aşure

C) iftar D) bayram

“Kim kötü söz ve davranışları bırakmazsa onun yeme-içmesini terk etmesine Allah’ın ihtiyacı yoktur.”

Bu hadiste aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?

A) Kötü söz söylemek orucu bozar.

B) Allah ibadetlere muhtaç değildir.

C) Oruçlunun bir şey yiyip içmesi yasaktır.

D) Oruç kişiye güzel ahlak ilkeleri kazandırmalıdır.

Aşağıdakilerden hangisi orucu bozan bir durumdur?

A) Kan vermek

B) Güzel kokular koklamak

C) Bilerek yemek ve içmek

D) Göze ilaç damlatmak

Oruç ibadetinin aşağıdakilerden hangisini geliştirmesi beklenmez?

A) Savurganlık ve israfı

B) Yardımlaşma ve dayanışmayı

C) Sosyal çevreyle olan ilişkileri

D) Komşuluk ilişkilerini

Oruca niyetle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya.” denilerek niyet edilir.

B) Mazereti sebebi ile sahura kalkamayanlar niyet edemediklerinden o gün oruç tutamazlar.

C) Sahura kalkmak veya oruç tutacağını içinden geçirmek niyet olarak kabul edilir.

D) Oruca başlamadan önce ağız ve diş temizliği yapılmalıdır.

• Güler yüzlü ve anlayışlı olunmalıdır.

Ağız ve diş temizliğine önem verilmelidir.

Günahlardan sakınılmalı ve sabırlı davranılmalıdır.

Verilen öncüllerde aşağıdaki sorulardan hangisine cevap verilmektedir?

A) Orucun şartları nelerdir?

B) Orucu bozan durumlar nelerdir?

C) Orucun toplumsal faydaları nelerdir?

D) Oruç tutarken nelere dikkat edilmelidir?

Oruç tutan bir insanda aşağıdakilerden hangisinin gelişmesi daha çok beklenir?

A) Sabrın B) Sadakatin

C) Merhametin D) Fedakârlığın

Aşağıdakilerden hangisi oruçluya yakışan bir durumdur?

A) Kul hakkını ihlal etmek

B) Dedikodu yapmak

C) Hoşgörülü olmak

D) Yalan söylemek

Aşağıdakilerden hangisi oruç tutan Müslümanın dikkat etmesi gereken davranışlardan biri değildir?

A) Kötü söz söylemekten kaçınmak

B) Kul hakkına girmemeye gayret göstermek

C) Allah’ın rızasını kazanmaya çalışmak

D) İftar ile imsak vakitleri arasında uyumamak

Aşağıdakilerden hangisi oruçlunun sakınması gereken bir davranış değildir?

A) Dedikodu yapmak

B) Bir işte çalışmak

C) Yalan konuşmak

D) Sorumluluklarını aksatmak

Test Cevap 1. A 2. D 3. B 4. D 5. C 6. A 7. B 8. D 9. A 10. C 11. D 12. B

Testi word olarak indirmek için BURAYA TIKLAYIN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir