Anasayfa / 5. Sınıf / 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite Testleri 3

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite Testleri 3

Oruç İbadeti – 3

 1. • Şefkat ve merhamet duygularını güçlendirir.

• Yardımlaşma ve dayanışma duygusunu geliştirir.

• İsteklerini kontrol altına almayı kolaylaştırır.

Kişiye yararlarından bazıları verilen bu ibadet aşağıdakilerden hangisidir?

A) Zekât           B) Oruç

C) Namaz         D) Kurban

 2. “Oruç, zamanı kullanma bilincini nasıl kazandırır?”

Aşağıdakilerden hangisi bu soruya verilebilecek doğru cevaplardan biri olamaz?

A) Sahura kalkmak için tedbir alınmasıyla

B) İmsak vaktine dikkat edilmesiyle

C) Günün iftara göre planlanmasıyla

D) Uzun günlerde oruç tutulmasıyla

 3. Aşağıdaki yargılardan hangisi orucun faydalarından biri değildir?

A) Mutfak masraflarını azaltır.

B) Empati yapma fırsatı verir.

C) Dayanıklılığı artırır.

D) İyi alışkanlıklar kazandırır.

 4. I. Sorumluluk bilinci kazandırır.

II. Davranışları kontrol etmeyi kolaylaştırır.

III. İnfak etme alışkanlığı kazandırır.

IV. Başkalarını gözetme isteğini artırır.

Numaralanmış cümlelerden hangileri oruç ibadetinin toplumsal yararları arasında yer alır?

A) I ve II.                 B) I ve IV.

C) II ve III.              D) III ve IV.

 5. Oruç ibadeti, zorluklara karşı direnmeye alıştırır. Bu yönüyle insanı hayata hazırlar çünkü hayatta kolaylıkla birlikte zorluk bulunur. Çoğu kez iyiye, güzele ulaşmak zorluklara direnmeye bağlıdır. Zorluklara dayanmak ve yılmadan çalışmak başarıya ulaşmanın en önemli şartıdır.

Bu parçada aşağıdaki kavramlardan hangisi üzerinde durulmaktadır?

A) Sabır                   B) Anlayış

C) Dürüstlük           D) Yardımlaşma

 6. I. Zamanı bilinçli kullanmayı öğretir.

II. Dünyanın her yerinden insanları buluşturur.

III. Kötü davranışlardan sakındırır.

IV. Yeni yerler görmeye vesile olur.

Numaralanmış cümlelerden hangileri oruç ibadetinin bireysel yararları arasındadır?

A) I ve II.                B) I ve III.

C) II ve IV.             D) III ve IV.

 7. “Oruç bir kalkandır. Sizden biri oruç tutarsa oruçlu olduğu gün kötü söz söylemesin, kavga etmesin. Ona birisi kötü söz söylerse ‘Ben oruçluyum.’ desin.”

Aşağıdakilerden hangisi bu hadisin mesajlarından biridir?

A) Birbirinize küsmeyiniz.

B) İnsanlardan uzak durunuz.

C) Kötülüğü görmezden geliniz.

D) Oruç tutarak kendinizi eğitiniz.

 8. Aşağıdakilerden hangisi oruç ibadetinin oruçlu üzerindeki etkilerinden biri değildir?

A) Huzur bulmak        B) Mutlu olmak

C) Sevinmek               D) Üzülmek

 9. BAYRAM SEVİNCİ

Tuttuk orucumuzu,

Ödedik borcumuzu,

Açtık avucumuzu,

Şükrederiz Allah’a.

Dargınlarla barıştık,

Mutluluğu paylaştık,

Bayramlara eriştik,

Şükrederiz Allah’a

Bu şiirde aşağıdaki kavramlardan hangisi yer almaz?

A) Sevinç             B) Şükür

C) Mutluluk         D) Merhamet

 10. Aşağıdakilerden hangisi Ramazan Bayramı’na uygun bir davranış değildir?

A) Dargınlığı bitirmek    B) Özenli giyinmek

C) Evine kapanmak        D) Bayramlaşmak

 11. Aşağıdaki duygu ve düşüncelerden hangisi Ramazan ayına özel değildir?

A) İbadetlere düşkünlük artar.

B) Hayvansal ürünler ikram edilir.

C) İftar davetleri kaynaşmayı sağlar.

D) İnsanlar daha yardımsever olur.

 12. Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

Dini (hesap gününü) yalanlayanı gördün mü? İşte o yetimi itip kakar. Yoksulu doyurmaya teşvik etmez. Namazlarında gaflet içinde olanların vay hâline! Onlar gösteriş yaparlar. Ufacık bir yardıma dahi engel olurlar. (Mâ’ûn suresi)

Aşağıdakilerden hangisi bu surede kınanan davranışlardan biri değildir?

A) Yalan şahitlik yapmak

B) Yetime kötü davranmak

C) Yardımlaşmaya engel olmak

D) Gösteriş amacıyla ibadet etmek

 Test Cevap 1. B 2. D 3. A 4. D 5. A 6. B 7. D 8. D 9. D 10. C 11. B 12. A

Testi Word olarak indirmek için BURAYA TIKLAYIN 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir